Z njim lahko zagrabijo sadje, listje ali kakšno drugo hrano. So ene najstarejših živalskih vrst, obstajali naj bi že pred 20 milijoni let. Prihajajo iz Južne in Srednje Amerike, pa v Jugovzhodni Aziji jih lahko najdemo. Mladega tapirja imajo tudi v živalskem vrtu v Edinburghu na Škotskem.

Čeprav so podobni prašičem, so po živalskem sorodstvu bližje konjem in nosorogom. V resnici pa so naravnost odlični plavalci! Foto: Pixabay

Tapirji so radi veliko časa sami, najbolj pa so aktivni ponoči - so namreč nočne živali. Kadar morajo zbežati, pobegnejo v vodo, sicer pa veliko časa preživijo na paši ob rečnih bregovih in na jasah. Podobno kot povodni konji, lahko tudi tapir pod vodo zdrži več minut in se celo sprehaja po rečnem dnu, kadar grizlja podvodno rastlinje! Tapirji imajo štrleča ušesa in kratek rilec, ki je njihova zgornja ustnica in smrček hkrati.

Na koncih nog imajo roževinatsa kopita. Danes je živečih pet vrst tapirjev. Merijo približno en meter v višino, glede na vrsto pa od dobrega metra do dveh metrov in pol v dolžino. Tehtajo lahko tudi do 250 kilogramov.

Mladički tapirja so podobni podmladku divje svinje. Se strinjaš? Lisasto pobarvani se lahko v gozdnem podrastju lažje skrijejo. Mladički potrebujejo varovalno barvo za zaščito pred plenilci, mama tapirka namreč skoti večinoma le enega mladička, ki mora preživeti za ohranitev vrste. Foto: Pixabay