Vesolje je izjemno zanimiva tematika, ki je tako za otroke, kot šolarje in odrasle zelo skrivnostna tematika. Tisti, ki jih to neizmerno zanima, gredo pri tem koraku naprimerno daleč, saj se odločijo za študij astronomije in vesolje natančno proučujejo. Mnogi med njimi postanejo "vesoljski strokovnjaki", nekateri pa tudi čisto pravi astronomi.

Če vas zanima, kako je v vesolju in kako se pogoji v vesolju skozi čas zanimajo, je študij astronomije pravi za vas. Lahko postaneta strokovnjak za stronomijo ali celo astronavt. Foto: Pixabay

Astronom s poznavanjem naravnih zakonov in že odkritih pojavov v vesolju načrtuje in izvaja znanstvene raziskave in meritve. Hkrati tudi z matematičnimi orodji in uporabo računalnika gradi teoretične razlage opaženega ter jih na podlagi pridobljenih meritev preverja. Posveča se tudi obdelavi in razlagi podatkov, ki jih pridobi iz lastnih meritev na enem izmed mnogih teleskopov po svetu ali pa iz meritev velikih projektov in znanstvenih skupin v okviru mednarodnega sodelovanja.

Asatronom pogosto opravlja tudi pedagoško delo, sodeluje pri zasnovi in izdelavi astronomskih inštrumentov ali pa sodeluje pri operativnem delu astronomskega observatorija. Sodelujejo tudi pri javnih dogodkih, predavanjih in opazovanjih ter širi znanje o vesolju, njegovi sestavi in razvoju.

Od astronoma se pričakuje sposobnost koncentracije, skrbnost, disciplina in temeljitost pri raziskovalnem in opazovalnem delu ter zmožnost ustvarjalnega razmišljanja, logične analize in nove ideje. Pomembna radovednost, želja po razumevanju nebesnih pojavov in vsega, kar se dogaja v vesolju. Foto: Pixabay

Pripomočki, ki jih astronomi uporabljajo?
Glavni pripomoček je teleskop. Uporablja računalniške programe za bolj zahtevne izračune, simulacije in obdelave obsežnih količin podatkov.

Astronom pri svojem raziskovalnem delu uporablja obsežne baze publikacij in preglede že odkritih zakonitosti in analiz pojavov ter objektov v vesolju. Seveda mora delovati zelo globalno, mednarodno, saj je Slovenija na tem področju le ena izmed držav, ki pa je, kot vemo zelo majhna. Na tem področju so izredno močne Rusija, Kitajska in Amerika.