Demograf zbira podatke o prebivalstvu, o osebah, družinah in gospodinjstvih ter jih preoblikuje v natančno opredeljene kazalnike in vprašalnike.

Proučuje velikost in sestavo prebivalstva glede na značilnosti, kot so starost, spol, zakonski stan, narodnost, izobrazba in poklic. To je njegova osnvna opredelitev.

Proučuje tudi procese, ki vplivajo na sestavo prebivalstva (rodnost, umrljivost, selitve) ter povezave med prebivalstvom in socialnim, ekonomskim in kulturnim okoljem. V demografov delovni urnik sodi tudi izdelava projekcij prebivalstva.

Demograf analizira podatke o prebivalstvu. Lahko analizira le v določeni državi, lahko se omeji širše - npr. na celo Evropo ali cel svet.

Kakšne delovne pripomočke potrebuje?

Demograf uporablja osebni računalnik z ustrezno programsko opremo in internet. Pri delu so pogosta tiskana besedna in predvsem številčna arhivska gradiva, kot so predpisi, statistična gradiva, poročila in referati. Ukvarja se veliko s števiilkami.

Demografi velikokrat zbrane podatke prikazujejo s pomočjo grafov. Foto: Surs

Kje je demograf zaposlen?

V ustanovah, kjer zbirajo podatke o prebivalstvu, so izdelki vprašalniki za zbiranje podatkov, urejene tabele podatkov in različnih kazalnikov ter njihova analiza.

V raziskovalnih organizacijah je njegovo delo usmerjeno v raziskave, analize, ocene in presoje, povezane z razvojem in sestavo prebivalstva pa tudi v ocenjevanje možnih smeri razvoja v prihodnosti. Pri tem sodeluje s strokovnjaki sorodnih strok.

V državni upravi je mesto demografa v skupinah, kjer pripravljajo strokovne podlage za politike, povezane s prebivalstvom na področjih socialne in družinske politike, politika zaposlovanja in priseljevanja. Foto: Radio Si