Glavna naloga farmakologa je testiranje zdravil in podrobnejše ukvarjanje z njihovimi učinki na prostovoljcih, živalih ali na posameznih tkivih, organih in celicah.

Preučuje tudi učinke strupov, onesnaževalcev in insekticidov, uporabljenih v proizvodnji hrane in drugih izdelkov.

Farmakologovo delovno mesto je laboratorij. Farmakolog tesno sodeluje s farmacevti in drugimi sodelujočimi pri nastajanju in testiranju zdravil. Foto: Pixabay

Raziskovanje vključuje veliko laboratorijskega dela, kjer sodeluje z drugimi znanstveniki, kot so biokemiki, celični biologi, kemiki in fiziologi.

Raziskuje in razvija nova in učinkovitejša zdravilna sredstva, ter sodeluje pri raziskovanju kemičnih sredstev, ki se uporabljajo v predelavi hrane in v poljedelstvu.

Veliko farmakologov dela za farmacevtska podjetja, kjer imajo pomembno vlogo v raziskovanju in razvoju farmacevtske industrije. Zaposlujejo pa se tudi v kemičnih podjetjih, ki se ukvarjajo s proizvodnjo pesticidov, pralnih praškov in razredčil. Foto: Pixabay

Kdo lahko postane farmakolog?

Kdor želi postati farmakolog, mora imeti zelo raziskovalen in analitičen pristop in biti natančen in metodičen pri izvajanju poizkusov. Farmakolog zna dobro komunicirati, kar mu koristi predvsem pri poročanju o odkritjih, ter ima smisel za skupinsko delo.

Potrebno je tudi vedeti, da se pri svojem delu farmakologi srečujejo z nevarnimi snovmi, zato morajo biti velikokrat oblečeni v zaščitna oblačila.

Med nevarne snovi sodijo npr.: ogljikov monoksid, cianidi, težke kovine, svinec, živo srebro, metanol, arzen, insekticidi, topila, herbicidi in zdravila, ki so nevarna v nosečnosti. Kadar dela z nevarnimi snovmi ali sterilnimi farmakološkimi produkti, uporablja zaščitne rokavice, masko in drugo posebno zaščitno opremo.