Oblikovalec zvoka je nepogrešljiv tudi pri glasbenikih (na koncertih, prireditvah, snemanjih in podobno). Njegovo delo zajema med drugim kasneje tudi oblikovanje zvoka, ki je že posnet (ko se v studijih zvok še montira in izboljšuje).

Obdelava zvoka je tako nepogrešljiv proces ustvarjanja končne zvočne slike za film, oddaje, pesmi, reklame, .... Že od začetka zvočnega filma si ustvarjalci pizadevajo izboljšati zvočno sliko in s tem povečati doživetje. Da bi bilo doživetje zvočne slike čim večje, je v večini primerov potrebno dodajanje ali manipuliranje zvočnih elementov.

Mešalna miza, ki jo oblikovalci zvoka morajo zelo dobro poznati. Foto: Pixabay

Delimo jih na štiri osnovne skupine: dialog, efekti, atmosfere in glasba. Vsaka od njih nam služi kot orodje za ustvarjanje. Montaža in obdelava zvoka je ponavadi sestavljena iz več ločenih procesov obdelave. Število procesov je odvisno od zahtevnosti posameznega projekta.

Tako pa v studiju oziroma v postprodukcji po navadi izgleda delovna miza oblikovalca zvoka. Več monitorjem s programi za oblikovanje zvoka, pri uporabi katerih moraš biti zelo natančen. Oblikovalci zvoka načeloma tudi zelo hitro opazijo kakšen dodaten "šum" ali nepravilnost in jo odpravijo s pomočjo programov ali za izrazijo željo po pononem snemanju, če že v osnovi posnetki niso v redu. Foto: Pixabay

Več o tem zelo zanimivem poklicu si lahko ogledate v tem videoposnetku:

Oblikovalec zvoka