Kaj je torej kegljanje?

Kegljanje je lahko moštveni kot tudi individualni šport, pri katerem se podira keglje. Spada med dvoranske športe. Najbolj razvit je v Evropi. Prvi začetki športnega kegljanja segajo v drugo polovico 18. stoletja, ko so v Nemčiji, zibelki kegljanja, začeli pripravljati enotna kegljaška pravila.

Doslej je bilo organiziranih vrsto svetovnih prvenstev, prvo v Beogradu leta 1953, leta 1998 pa v Celju.

Svetovna prvenstva se organizirajo vsako drugo leto, vmes pa so evropska prvenstva. Mednarodna kegljaška zveza si že več let prizadeva, da bi se kegljanje uvrstilo v olimpijski šport, žal pa se pričakovanja doslej še niso uresničila.

Kegljanje in bowling sta si na prvi pogled zelo podobna, a med njima so tudi razlike. Kegljanje je tekmovalni šport, bowling pa služi predvsem rekreaciji in zabavi v prostem času. Foto: Pixabay

Kakšna so pravila in končno: kako se kegljanje razlikuje od bowlinga?
Kegljanje se od bowlinga razlikuje po tem da ima samo tri velikosti krogle, medtem jih ima bowling več. Razlika je tudi po obliki krogle, saj ima krogla za bowling tri luknje za prste.

Krogla za kegljanje tega nima, saj jo držimo v rokah. Obleka, ki jo nosijo tekmovalci pri kegljaškem tekmovanju je sestavljena iz kratkih hlač in kratke majice, ter posebnih čevljev za kegljanje.
Pri kegljanju po navadi narediš štiri korake, ki si jih sam izmeriš kako dolgi morajo biti. Kegljanje ima skupno devet kegljev.

Točkovanje
Kegljanje se točkuje po številu podrtih kegljev. Ena igra traja po navadi 12 minut in potrebno je odigrati 15 metov "na polno", kar pomeni, da vedno pridejo vsi keglji nazaj, drugih 15 metrov pa je potrebno čistiti. To pomeni, da igralec keglje zbije, dokler vseh ne podre. Rezultat je seštevek vseh kegljev, ki jih igralec podre v celi igri.

Pri kegljanju poznamo več iger:
- Dvojice: par igra proti drugemu paru (lahko fant in punca, ali punca in punca oz. fant in fant)
- Tandem mix: fant in punca, ki sta izžrebana, da igrata skupaj proti drugemu paru. To je igra na izpadanje.
- Sprint: igraš sam proti drugemu, a vržeš le 20 metov (10 na polno, 10 na čiščenje). Tudi tu se igra na izpadanje.

Videoposnetek, v katerem boste izvedeli še več informacij o kegljanju, predvsem pa videli, kako se podira keglje

Miš maš - Znaš kegljati?

Spoznajmo še bowling:
Bowling je pravzaprav precej preprosta športna igra, namenjena predvsem sprostitvi. Kroglo zalučaš na stezo in podreš keglje. Seveda čim več, kajti to pomeni boljši rezultat.

Ravno zaradi tega bowling že tisočletja navdušuje milijone ljudi in je odlična sprostitev za skupino prijateljev. Iz starih zapisov je razvidno, da je v Nemčiji, Italiji in Angliji okoli leta 1000 obstajalo več različic bowlinga. Igrajo ga v več kot 100 državah in je najbolj razširjena športna igra na svetu. Samo v ZDA bowling igra več kot 10 milijonov ljudi.

Eno igro sestavlja 10 okvirov (10x mečeš kroglo). Cilj igre je v vsakem okviru s prvim metom podreti vse keglje (strike). Kegljev je 10.

Če vam to ne uspe, poskušate podreti preostale keglje z drugim metom (spare), ki se pojavi takoj za prvim. V vsakem okviru torej vržete največ dvakrat. Primer: Če od 10-ih kegljev v prvem metu podrete 7 kegljev, imate v drugem metu priložnost podreti še preostale 3.

Pravila bowlinga
Igralec mora imeti obute posebne čevlje za bowling. Uporaba navadnih čevljev ali športnih copat ni dovoljena in je za igralca nevarna. Obleka za rekreativno igranje ni predpisana. Hišne krogle so različnih barv, vsaka barva označuje težo krogle. Krogle za bowling tehtajo med 4,5 in 7,2 kg in so različne barve. Izberete kroglo po svojem občutku.

Kako doseči kar najboljši met?
Stojte sproščeno, s celimi stopali, z roko rahlo in sproščeno držite kroglo pred telesom v višini pasu. Glejte v cilj ter se brez napora in naglice pripravite na prvi korak. Bowling ima 10 kegljev.

Prispevek o tekmovanju osnovnošolcev v bowlingu

Osnovnošolsko tekmovanje v bowlingu