Tina Čas je večletna članska državna reprezentantka; nastopila je na več evropskih in svetovnih prvenstvih, svetovnih pokalih in tekmovanjih za veliko nagrado. Njen največji uspeh je bila uvrstitev v finale evropskega prvenstva v skupinskih vajah leta 1999 v Budimpešti. Foto: M. Opaškar in M. Godnič

Kako priljubljena je ritmična gimnastika pri nas?
Ritmična gimnastika je v Sloveniji med deklicami kar priljubljen šport, saj vsebuje elemente gimnastike, baleta in plesa. Deklice se v ritmično gimnastiko zaljubijo predvsem zato, ker lahko uživajo tudi v spoznavanju različnih rekvizitov: kolebnice, obroče, žoge, kijev in traku, ki deklice vedno najbolj pritegnejo.

Foto: Čist hudo

Zakaj je ta šport dober za otroke?

Kot sem že omenila, je ritmična gimnastika sestavljena iz gimnastike, baleta in plesa ter vsebuje delo z različnimi rekviziti. Gimnastika je eden izmed osnovnih športov, ki je priporočljiv za vse otroke, da razvijejo osnovne motorične sposobnosti. Ritmična gimnastika je "ženski" šport, saj je zanjo značilno elegantno gibanje ob spremljajoči glasbi z različnimi rekviziti. To razvijamo tudi prek osnovnih prvin baleta in z različnimi plesnimi koraki. Ritmičarke odlikuje lepa drža, elegantni gibi in spretnost z rekviziti.

Kdaj se ga lahko začne trenirati?

V našem društvu vpisujemo deklice od 4. leta starosti naprej, saj se v prvih letih deklice učijo osnovnih elementov s telesom (pravilna drža, hoja ...) ter spoznavajo osnovne elemente in rokovanja z rekviziti. Dobro je, če se deklice vadbi pridružijo že pred vstopom v osnovno šolo.

Koliko odrekanja terja? Je težak?

Vsak šport, s katerim se resno ukvarjaš, zahteva določeno mero odrekanja. Vadba se začne postopno in treningi se povečujejo glede na starostno kategorijo. Treningi v mlajših kategorijah potekajo 3–4-krat tedensko po dve uri, pri starejših pa 6-krat tedensko po 4 ure. Imamo tudi rekreativni program, ki je manj zahteven in deklicam omogoča več prostega časa.

Seveda je to težak šport, saj zahteva izjemno natančnost pri delu, za dobre rezultate pa je treba veliko ur preživeti v dvorani. Vendar, če v tem, kar počneš, uživaš, zagotovo ni preveč težko!

Sara Kragulj je nastopila na več evropskih prvenstvih in na letošnjem svetovnem prvenstvu, kjer je osvojila odlično 57. mesto med 132 tekmovalkami iz 55 držav. Foto: M. Opaškar in M. Godnič

Tukaj pa na vpogled ponujamo še prispevek iz tekmovanja ritmične gimnastike leta 2023 v Mariboru