Vas zanima, kakšen je sploh ples 'cheerleading'?

Lahko bi mu rekli tudi "navijaški ples", saj gre za skupinski ples, ki vključuje navijanje, aerobiko, gimnastiko in še kaj.

Sicer pa se je ples z imenom 'cheerleading' začel razvijati v 19. stoletju v Združenih državah Amerike kot podporna dejavnost drugim športom.

Foto: Pixabay

Začetni namen je bil spodbujanje občinstva, pri čemer se ni izvajal na tekmovalni površini ali ob njej, temveč na tribuni.

V Infodromu: Cheerleading

Izraz 'cheer leader' je predstavljal osebo, ki je vodila vzklike množice. V nasprotju z današnjimi predstavami so bili prvi 'cheerleaderji' moški, 'cheerleading' pa je postal pretežno ženski šport šele med drugo svetovno vojno. V tem času namreč ženske niso mogle dejavno sodelovati v visokošolskih športih, lahko pa so sodelovale v 'cheerleading' ekipah.
Tako so poleg vzklikov v 'cheerleading' začeli vključevati tudi gimnastiko, akrobatiko in uporabo megafonov. Tekmovalni 'cheerleading' temelji na ocenjevanju skupinskih koreografij, ki v povprečju trajajo nekaj minut.

Foto: Pixabay

Tekmovalna koreografija vsebuje dvige in piramide, akrobatiko, mete, skoke, ples in navijanje. Ker se 'cheerleading' še zmeraj razvija, se s časom spreminjajo tudi pričakovanja, kateri elementi naj bi bili v koreografiji prevladujoči.

Prav tako se koreografije razlikujejo glede na starostne skupine (zaradi zagotavljanja varnosti) in sestavo skupine (ženske ali mešane skupine). Vsekakor pa je tudi tekmovalni 'cheerleading' ohranil svoje poslanstvo, to je - poleg spodbujanja množice - predvsem pridobivanje njene pozornosti, kar mu uspeva z dih jemajočimi dvigi, piramidami, meti in akrobatiko.

Vabljeni k ogledu ene izmed plesnih točk ŠŠD-ja Log - Dragomer:

SloCheerOpen 2014 - SPS - Kogoj & Gerbec (ŠŠD Log-Dragomer)

In še nastop plesne skupine:

Otroška cheer plesna skupina Mini miške
Pri Cheerleading zvezi Slovenije lahko plešete v otroški ali mladinski ekipi.