Navijanje na športnih prireditvah ima določene zakonitosti in namen. Za vas smo jih izbrskali nekaj.

Brez žalitev: Navijači morajo spoštovati tako igralce kot nasprotne navijače. Žalitve, grožnje in provokacije niso sprejemljive.

Podpiraj svojo ekipo, a hkrati priznaj dobre poteze nasprotnikov. Navijanje naj temelji na športnem duhu in ne na sovraštvu. Foto: Duška Lah

Navijači so lahko glasni in energični, a naj ostanejo vzkliki in navijanje v pozitivnem duhu. Spodbujaj svojo ekipo, tudi ko jim ne gre najbolje.
Značilnost navijačev je tudi skupinsko petje pesmi in vzklikov, ki podpirajo ekipo.

Ko gre za navijanje na evropskih in svetovnih prvenstvih, seveda ne sme manjkati zastava ekipe, za katero navijamo. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Fizično nasilje, grožnje ali agresivno obnašanje do drugih navijačev, igralcev ali sodnikov je nesprejemljivo.
Pri navijanju se izogibajte vulgarnemu in žaljivemu jeziku. Upoštevajte pa tudi pravila dvorane ali stadiona, kot so nošenje nevarnih predmetov ali skakanje na igrišče.

Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Kadar opaziš nasilje ali izgred, ne sodeluj, temveč poišči pomoč pri varnostnih silah. Čeprav so sodniki pogosto tarča kritik, jih je treba spoštovati. Navijači naj ne žalijo sodnikov in drugih uradnikov, tudi če se ne strinjajo z njihovimi odločitvami.

Zelo pomembna je tudi skupinska energija (navijači naj sodelujejo z drugimi navijači svoje ekipe in ustvarjajo pozitivno vzdušje).

Navijaški bonton pomaga ustvariti pozitivno športno vzdušje in prispeva k bolj prijetni in varni izkušnji za vse, ki so vključeni v dogodek.

Infogrom o športnem navijanju