Veronika Deseniška je bila druga žena Friderika II. Celjskega. Rodila se je leta 1380, umrla pa krute smrti 17. oktobra 1425.

V zgodovini je najbolj poznana po tem, da je poroka s Friderikom II. Celjskim bila skrivna, saj so na Celjskem dvoru močno nasprotovali tej ljubezni. Zakonca sta se dolgo časa skrivala, Veroniko pa so obsodili tudi čarovništva. Znana je tudi po tem, da čarovništva s strani sodnika ni bila obtožena, saj je bila proglašena za nedolžno.

Grad Celje, od koder je prihajala ljubezen Veronike Deseniške, plemič Friderik II. Celjski. Veronika Deseniška je sicer zgodovinska osebnost, o kateri je bilo uprizorjenih že več gledaliških predstav, napisanih knjig, muzikalov in ostalih umetniških del. Foto: Osebni arhiv/Filip Ljevar

Poroki s Friderikom II. Celjskim so nasprovali zato, ker je bila plemkinja nižjega stanu. Kot veste so se mladi takrat lahko poročili le, če je oče določil sinu, katera bo njegova žena. Sploh plemiči si neveste niso smeli poiskati sami.

Zakaj so jo obtožili čarovništva?

Herman II, oče Friderika II. jo je obtožil, da ga je hotela zastrupiti in da je s čarovništvom obnorela njegovega sina, da jo je poročil. Proces proti Veroniki Deseniški je pa tudi prvi zabeležen čarovniški proces na Slovenskem.

Kljub temu, da je bila uradno proglašena za nedolžno, jo je dal Herman II. zapreti v grad Ojstrico, kjer so jo 17. oktobra 1425 (ali kasneje, kajti točnega podatka ni) umorili. Smrt je seveda, kot se za tisto obdobje žal spodobi, bila izjemno kruta. To pa še ni vse, bila je tudi predvsem javna, izjemno mučna in vzgojna tudi za druge. Odločili so se namreč, da jo utopijo v kadi.

V oddaji Izodrom: Kdo je bila Veronika Deseniška?

O Veroniki Deseniški je Raiven napisala pesem in besedilo

Sedaj boste torej razumeli, zakaj Raiven v pesmi omenja, da je utopljena in si želi ljubezeni in tega, da jo nekdo brani.

Kaj je pevka Raiven povedala o Veroniki Deseniški in sami Evroviziji 2024?

In še videospot pesmi Veronika: