Imajo zelo dobro razvita čutila, bliskovite reflekse in ostre kremplje.

Foto: MMC RTV

Kremplje takrat, ko se zvijejo v naročje, skrijejo. Pa ne zato, ker bi bile tako uvidevne ali bi jih skrbelo, da nas ne opraskajo. Skrijejo jih zato, da ostanejo ostri.

Mici uživa v pomladanskem soncu. Foto: mp

Nekateri pravijo, da so popolna bitja. Zagotovo drži, da na svetu ni dveh enakih. To smo ugotovili tudi v Zavetišču Horjul, kamor smo se povabili na obisk.

Pisane kosmatinke in kosmatinci iščejo svoj dom. Foto: mp

Če kje, potem lahko v zavetišču najdemo res pisano paleto kosmatih kožuščkov. Ste že kdaj obiskali katerega izmed njih? Veste, zakaj jih imamo in kakšno je njihovo poslanstvo?

Pridite, gremo skupaj na izlet!

Kosmatinci iz zavetišča

V video prispevku smo izvedeli, kaj je zavetišče, katere živali vse sprejmejo in kako zelo odgovorna in resna stvar je posvojitev živali. Večinoma v zavetiščih na posvojitelje čakajo psi in mačke. In če smo z mačkami začeli, zakaj ne bi s kužki končali.

Foto: Čist hudo

Tudi pes je udomačena žival. Je podvrsta sivega volka, ki so jo udomačili pred približno 14.000 do 15.000 leti in je bil prva udomačena žival. Enako kot človek ima tudi pes 5 čutil: ušesa, nos, oči, jezik ter kožo.

Foto: MMC RTV

Slišijo zelo dobro, veliko bolje kot človek. Zelo dobro premikajo ušesa, na ta način določijo od kod prihaja zvok, ki jih zanima. Z uhlji pokažejo tudi ali so veseli, jih je strah ali so hudi.

Foto: MMC RTV

Psi se ne potijo, tako kot ljudje, zato ne morejo uravnavati svoje telesne temperature. Blazinice šap so edini deli pasjega telesa, kjer lahko pride do izhlapevanja, saj imajo psi le tam žleze za znojenje. Hladijo se z globokim dihanjem.

Imejte radi svoje živali!

Video: Maja Ikanović