Kapsaicin se veže na posebne receptorje v naših ustih, ko pride v stik s sluznico, predvsem na receptorje, imenovane TRPV1, ki so odgovorni za zaznavanje toplote in bolečine.

Ko kapsaicin aktivira te receptorje, možgani prejmejo signal, kot da bi bili izpostavljeni visokim temperaturam ali pekočemu občutku. Zato začutimo pekoč občutek, kot bi bila usta "v ognju". Foto: Pixabay

Kapsaicin se nahaja predvsem v membranah in tkivu, ki se nahajajo v notranjosti ploda čilija ali feferona. To tkivo se pogosto imenuje placenta ali žilnati del (povezuje semena s steno ploda), saj se kapsaicin proizvaja in shranjuje v teh delih.

Foto: Pixabay

Poleg tega ima kapsaicin tudi vlogo v obrambi rastline pred plenilci in mikrobi, saj odganja živali, ki bi lahko škodile rastlini.

Torej, najvišja koncentracija kapsaicina se nahaja v notranjih stenah ploda, predvsem v beli membrani okoli semen. Če želite zmanjšati pekočino, lahko odstranite beli del okrog semen.

Pekoč občutek se lahko zmanjša s hlajenjem z mlečnimi izdelki ali sladkorjem, saj ti lajšajo draženje receptorjev, ki zaznavajo pekočost. Foto: Pixabay