Radič vsebuje močne antioksidante, kot so polifenoli, flavonoidi in vitamin C, ki pomagajo ščititi telo pred poškodbami prostih radikalov. To lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca, rak in prezgodnje staranje. Foto: Dobro jutro
Poznamo zelo veliko različnih vrst radiča. Zelo cenjen je tudi rdeči radič, ki ga lahko jemo surovega ali celo popečenega. Sicer pa se radič uživa surov v obliki solate in v kombinaciji s praktično vsemi jedmi (vso zelenjavo, siri, mesom in ribami). Foto: Pixabay

Grenčine v radiču spodbujajo delovanje jeter in žolčnika, kar lahko pripomore k učinkovitejšemu izločanju toksinov iz telesa.

Vsebuje vitamine A, C in K ter nekatere vitamine skupine B. Je tudi dober vir kalija, kalcija, magnezija in železa, ki so pomembni za zdrave kosti, mišice in splošno telesno delovanje. Radič Foto: Primož Dolničar

Radič vsebuje tudi folate (vitamin B9), ki pomagajo pri uravnavanju razpoloženja in zmanjševanju stresa ter so pomembni za zdravje možganov.

Antioksidanti in grenčine v radiču delujejo protivnetno, kar je ključno za zdravje srca. Foto: Katja Munih