Kaj sploh je ogenj?

Ogenj je hitra oksidacija materiala v kemijskem procesu zgorevanja, ki sprošča toploto, svetlobo in različne proizvode kemijskih reakcij. To je iz kemijskega vidika razlaga ognja.
Plamen, ki ga vidimo ob gorenju, je viden del ognja in je sestavljen iz žareče vročih plinov.

Odvisno od gorečih snovi, in prisotnih nečistoč, se lahko barva plamena in intenzivnost ognja razlikujejo. To pomeni, da je ogenj drugačen, če gori na primer plastika, guma, les, papir, ...

Kje najpogosteje uporabljamo ogenj?

Ogenj se uporablja za kuhanje, proizvodnjo toplote, signalizacijo, in pogonske namene (npr. za razne stroje, kot je na primer lokomotiva, razni stroji v tovarnah in podobno). Negativni učinki ognja so znižana čistost voda, povečana erozijo tal, povečana onesnaženost zraka, ter povečana nevarnost za človeško življenje.

Ogenj v svoji najpogostejši obliki lahko povzroči nenadzorovan izbruh oziroma požar, ki je lahko povzročitelj telesnih poškodb. Zato je pri vsakem kurjenju (na primer v kaminu ali kjer koli drugje) potrebna izredna previdnost. Foto: Pixabay

Kaj je potrebno, da "zagori"?
Kaj torej potrebujemo, ko želimo na primer zakuriti taborni ogenj, speči koruzo, zakuriti peč, da nas ne zebe?

Najprej seveda potrebujemo snov, ki bo gorela, kajne? Najbolje je, da je to naravna snov, kot je papir ali les. Potrebujemo tudi napravo za izvor ognja (na primer vžigalice, vžigalnik oziroma temu podobno napravo, ki zaneti ogenj, ko jo približamo gorljivemu predmetu). Potreben pa je seveda tudi kisik oziroma kot rečemo pogovorno "dovolj zraka".

Poglejte, kako je ogenj raziskoval tudi Ribič Pepe:

Kako nastane ogenj?


In še eksperiment iz oddaje Male sive celice

Ogenj, voda, zrak