Jabolčne pečke so v sredini jabolka in so majhne podolgovate oblike. Vsako jabolko jih ima okrog pet ali šest, lahko tudi manj. V sredini pečke se skriva seme, ki omogoča, da lahko zraste drevo, ki ga imenujemo jablana. Semena jabolk so zaščitena s trdo rjavo lupino, da se lahko ohranijo in počasi sproščajo v ugodnih pogojih. Foto: Tanja Mojzer
Kaj se torej zgodi, če pojemo jabolčno pečko? Če pojemo eno ali dve prav nič hudega, saj telo to brez težav razgradi. A v jabolčni pečki je snov amigdalin, ki se v želodcu razgradi in sprosti majhno količino cianida, ki je v velikih odmerkih nevaren in lahko strupen. Običajno uživanje nekaj pečk ne povzroči zastrupitve, ker telo lahko majhne količine cianida varno razgradi. Večja količina (20-40 pečk) bi pa lahko povzročila simptome zastrupitve, kot so omotica, slabost ali težave z dihanjem. Foto: Pixabay
Običajno sicer pečke vsi zavržemo, kajne? Malo ljudi pa dejansko ve, da je to zelo pravilna odločitev in ne le navada. Če pa želimo posaditi jablano, potem pa je smiselno, da shranimo nekaj pečk in se informiramo, kako jablano posaditi, da bo resnično zrastla v drevo, ki nam bo obrodilo jabolka. Foto: Pixabay
Pečke v pomarančah, mandarinah, limonah in grenivkah tudi vsebujejo snov, ki je v večjih količinah lahko za nas nevarna, zato je bolje, da jih ne uživamo. Pečke v kiviju, ki so majhne črne pikice pa so povsem varne. Foto: MMC RTV SLO

Zanimivo: vse pečke ne vsebujejo snovi amigdalin

Govorili smo o pečkah v jabolkih, kaj pa pečke v hruškah, lubenici, papaji, kiviju in drugem podobnem sadju?

Pečke v kiviju, tropskih sadežih in lubenici niso nevarne, saj ne vsebujejo amigdalina, ki je odgovoren za nastanek cianida v pečkah nekaterih sadežev, kot so jabolka ali breskve.

Pečke (in koščice), ki jih je najbolje ne uživati so še v hruškah, slivah, breskvah, višnjah, češnjah, agrumih (nektarine, pomaranče, grenivke, pomelo, limone; čeprav vsebujejo manj nevarnih snovi kot na primer jabolka).

Koščica v marelici vsebuje največ snovi amigdalin

Koščico v marelici v večini zavržemo, saj je zelo trda. Če bi jo odprli, pa v notranjosti vidimo seme. Bolje, da ga ne uživamo, saj vsebuje nekoliko večje količine snovi, ki za nas ni priporočljiva.