Če se vam zgodi, da tu in tam pojeste kakšno pečko, ki je v središču jabolka, ni to nič hudega. Prav pa je, da se seznanite, kaj dejansko jabolčne pečke so in zakaj ni dobro, da bi jih pojedli na primer 20 ali več.
Zanimivo: vse pečke ne vsebujejo snovi amigdalin
Govorili smo o pečkah v jabolkih, kaj pa pečke v hruškah, lubenici, papaji, kiviju in drugem podobnem sadju?
Pečke v kiviju, tropskih sadežih in lubenici niso nevarne, saj ne vsebujejo amigdalina, ki je odgovoren za nastanek cianida v pečkah nekaterih sadežev, kot so jabolka ali breskve.
Pečke (in koščice), ki jih je najbolje ne uživati so še v hruškah, slivah, breskvah, višnjah, češnjah, agrumih (nektarine, pomaranče, grenivke, pomelo, limone; čeprav vsebujejo manj nevarnih snovi kot na primer jabolka).
Koščica v marelici vsebuje največ snovi amigdalin
Koščico v marelici v večini zavržemo, saj je zelo trda. Če bi jo odprli, pa v notranjosti vidimo seme. Bolje, da ga ne uživamo, saj vsebuje nekoliko večje količine snovi, ki za nas ni priporočljiva.