Včasih je bila potica na mizi le dvakrat na leto - za veliko noč in za božič
Potica se že stoletja pripravlja kot del velikonočne pojedine, kjer ima osrednje mesto na mizi skupaj z drugimi simbolnimi jedmi (pirhi, šunka, hren). Poleg velike noči je potica nepogrešljiva tudi v božičnem času, ko jo gospodinje spečejo kot simbol domačnosti in obilja.
Evropska komisija je 21. aprila 2021 slovensko potico uradno zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost
Potic je lahko zelo veliko, a le ena je slovenska potica, ki je zaščitena in enotna tako po vrsti testa, nadevih in obliki. Zaščitena slovenska potica je lahko pripravljena s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena mora biti v potičniku, tradicionalnem pekaču za peko slovenske potice, ki zagotavlja edino pravo obliko potice – okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Imeti mora 3–4 zavoje, pečena v večjih posodah lahko ima še 1–2 več. Najmanjšo dovoljeno velikost slovenske potice zagotavlja potičnik s spodnjim premerom 14 cm.