Takšna je tradicionalna orehova. Katera pa je vaša najljubša? Foto: BoBo

Včasih je bila potica na mizi le dvakrat na leto - za veliko noč in za božič

Potica se že stoletja pripravlja kot del velikonočne pojedine, kjer ima osrednje mesto na mizi skupaj z drugimi simbolnimi jedmi (pirhi, šunka, hren). Poleg velike noči je potica nepogrešljiva tudi v božičnem času, ko jo gospodinje spečejo kot simbol domačnosti in obilja.

Slovenska potica je po tradiciji pečena v lončenem šarklju. Foto: Radio Slovenija/Silva Eöry

Evropska komisija je 21. aprila 2021 slovensko potico uradno zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost

Potic je lahko zelo veliko, a le ena je slovenska potica, ki je zaščitena in enotna tako po vrsti testa, nadevih in obliki. Zaščitena slovenska potica je lahko pripravljena s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena mora biti v potičniku, tradicionalnem pekaču za peko slovenske potice, ki zagotavlja edino pravo obliko potice – okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Imeti mora 3–4 zavoje, pečena v večjih posodah lahko ima še 1–2 več. Najmanjšo dovoljeno velikost slovenske potice zagotavlja potičnik s spodnjim premerom 14 cm.

Oddaja Firbcologi: Kako se peče potico?
Potica izpod rok belokranjske gospodinje, pečene v krušni peči
Potica je tradicionalna slovenska praznična sladica, ker združuje zgodovino, simboliko in kulinarične običaje slovenskega naroda. Njena priprava in uživanje nista le kulinarični, ampak tudi kulturni obred, ki povezuje družine in ohranja bogato slovensko dediščino. Foto: BoBo
Potica je postala prava kulinarična ambasadorka slovenske kulture in simbol Slovencev po svetu. Velikokrat se jo predstavi na različnih protokolarnih mednarodnih srečanjih. Kot veste so različne jedi povezane z različnimi državami in potica je vsekakor številka ena za Slovenijo. Foto: BoBo