Različne sorte čebule vsebujejo različne količine žveplovih spojin, kar vpliva na to, kako »močna« ali »blaga« je čebula. Foto: Pixabay

Ostrejše sorte čebule (kot so rumena in bela čebula) vsebujejo več žveplovih spojin, zato ob rezanju bolj dražijo oči in povzročajo močno pekoč občutek.

Slajše sorte čebule (kot je rdeča čebula ali spomladanska čebula) imajo nižjo vsebnost žveplovih spojin, kar pomeni, da manj pečejo in so manj intenzivne.

Tudi pogoji, v katerih čebula raste, lahko vplivajo na njeno pekočnost. Čebula, ki raste na tleh z višjo vsebnostjo žvepla, bo imela več žveplovih spojin in bo zato bolj pekoča. Nasprotno pa bo čebula, ki raste na tleh z manj žvepla, manj pekoča.

Na pekočnost lahko vpliva tudi način shranjevanja. Dlje ko je čebula shranjena, bolj intenzivne postanejo žveplove spojine. Mlada ali sveža čebula je običajno manj pekoča.
Zato nekatera čebula peče bolj zaradi višje vsebnosti žveplovih spojin, medtem ko so druge sorte in pogoji rasti manj intenzivni, kar povzroči blažji okus in tudi manj draženja očes.

Obstajajo tudi sorte čebule, ki niso prav nič pekoče in nam ob rezanju ne povzročajo solznih oči. Foto: Pixabay