Stavka je stanje, ko se organizirana skupina ljudi odloči upreti določenim razmeram in direktivam. To je lahko na ravni določenega podjetja (stavkajo delavci) ali na ravni celotne države (ko stavkajo vsi v državi proti določenim ukrepom, predlogom in podobno). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zaposleni na RTV Slovenija smo v letu 2022 že večkrat stavkali, to pa se nadaljuje tudi v letu 2023. To pa zato, ker se politiki preveč vmešavajo v novinarsko delo. To ni prav, saj tako novinarji ne morejo delovati skladno z etičnimi in novinarskimi merili. Poročanje novinarjev mora biti namreč nepristransko in kakovostno in ne sme biti politično vodeno.

Pri organiziranih protestih je smiselno, da je nekdo govorec in da na glas javno izraža argumente, ki sporočajo, kaj je namen stavkanja in v čem se stavkajoči ne strinjajo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
O stavki se načeloma tudi vedno v medijih javno poroča. Na ta način se opozarja vse državljane in oblast, s čim se stavkajoči ne strinjajo. V zadnjem času se je stavkalo proti ukrepom zaradi korona virusa in pa proti "ugrabljenemu novinarstvu", saj oblast ne želi, da novinarji poročajo pravo resnico,a mpak da poročajo, kaj oblast želi. To pa seveda za javno in profesionalno ter etično novinarstvo ni sprejemljivo. Foto: MMC RTV Slovenija/Jaša Rajšek