Mraz, mraz in še enkrat mraz!

Ne boste verjeli, a mraz je lahko tako oster, da vlažna oblačila zmrznejo v nekaj minutah, prav tako si je med delom težko privoščiti toplo malico. Vsa hrana namreč še kako postane prehitro ledeno mrzla.

Zima se začne že oktobra in traja do maja, včasih se ves sneg ne stopi niti čez poletje.

V Sibiriji sneg vztraja kar nekaj mesecev brez prestanka. Foto: Pixabay

"Imamo razmeroma suho podnebje, zato menim, da je mrzlo, ko se temperature spustijo 30–35 stopinj pod ničlo (kadar ni vetra). Kadar je temperatura nižja od -45 stopinj Celzija, gre za ledeni mraz, ki ga običajno spremlja tudi megla. Kadar piha veter, pa je občutek, da je -60 stopinj. Termometer lahko zunaj kaže samo -25, vendar te sunki severnega vetra prezebejo do kosti," je povedala fotografinja Jana Leuševa.

Poglejte ta mraz! Foto: Pixabay


"Grejemo se tako, da se toplo oblečemo in nosimo termo spodnje perilo, če je le mogoče, ostajamo doma." Dodala je še, da so otroci do 15. leta pri -45 stopinjah opravičeni pouka, za srednješolce pa to ne velja.

Sibirija je zelo velika

Zavzema (glede na različne definicije) 9,8 milijona kvadratnih kilometrov ali okoli 57 % celotnega ozemlja Rusije. Je dovolj velika, da bi vanjo spravili osemnajst Francij ali 27 Nemčij, 32 Italij ali 26 Japonsk. Ali pa vso Evropo.

Kot lahko vidimo je Sibirija izredno velika. Kot celotna Evropa. Foto: Pixabay in Wikipedia