Mesto leži v vzhodnem delu Avstrije, v bližini meja s Češko, Slovaško in Madžarsko. Dunaju pravimo zaradi bogate glasbene dediščine tudi mesto glasbe, poleg tega pa tudi mesto sanj, saj je bil dom prvemu psihoanalitiku, Sigmundu Freudu. Je priljubljen turistični cilj, zelo pomemben pa je tudi za nas, saj so v nekdanji prestolnici živeli in delali številni znani Slovenci, med njimi Ivan Cankar, Jože Plečnik in Maks Fabiani.

Dunaj je zanimivo mesto in tudi priljubljeno pri turistih. Baha se z lepimi spomeniki, razkošnimi zgradbami, kot je Državna opera, s številnimi cerkvami, palačami, parki, pokopališčem, kjer so pokopane številne slavne osebnosti. Foto: EPA

Bogati ga stoletja dolga glasbena tradicija, zato je v mestu veliko točk, ki so povezane s skladatelji, ki so živeli na Dunaju. To sta med drugimi Ludwig van Beethoven in Wolfgang Amadeus Mozart.

Foto: EPA

Dunaj ima v evropskih jezikih več različnih imen: Wean, Vienna, Dunaj, Beč, Viin, Wenen, Wiedeń, Bécs, Vídeň, Viedeň.

Foto: EPA

Zelo znan po vsem svetu je dunajski operni ples. Vsako leto ga obišče več tisoč ljudi, med njimi so številni zvezdniki tudi iz filmskega in glasbenega sveta. Vstopnice so izredno drage, ples pa si tudi na televiziji ogleda na milijone ljudi.

Foto: EPA
Železniška postaja na Dunaju. Foto: EPA
Parlament. Foto: EPA
V središču mesta vsako leto postavijo ogromno drsališče. Dunajske ledene sanje, kot ga imenujejo, privabijo več sto tisoč domačih in tujih drsalcev. Ledena ploskev namreč meri več kot sedem tisoč kvadratnih metrov. Foto: EPA
Po mestu vas z veseljem zapeljejo kočije. Foto: EPA
Po mestu še vedno vozi tudi tramvaj. Foto: EPA

Avstrija je zelo športna država in šport je del njene kulture. Najbolj znana je po svojih smučiščih, pohvali se lahko tudi s številnimi slavnimi smučarji, kot so Benjamin Reich, Herman Maier in Michael Walchhofer.

Dunajskega maratona se vsako leto udeleži več kot 30.000 tekačev. Foto: EPA

Avstrija ima veliko zanimivih in veličastnih gradov, enega lepših pa lahko vidimo prav v njenem glavnem mestu. To je grad Belvedere.

Foto: EPA

Tako kot ni Dunaja brez slovitega in veličastnega opernega plesa, ga ni brez tradicionalnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Vsako leto prvi dan novega leta priredijo tradicionalni koncert, s katerim s plesno glasbo dinastije Strauss voščijo vsemu svetu. Tradicija je stara že več kot 70 let.

Foto: EPA

Dunaj je, tako kot številna mesta, še posebej pravljičen in živahen decembra, ko zažari na tisoče prazničnih luči in nas na vsakem koraku vabijo pisane stojnice.

Takole pa je videti silvestrski ognjemet. Foto: EPA