Rudnik živega srebra Idrija je bil precej velik. Odkril se je povsem nepričakovano. Danes je en del tega rudnika, ki se imenuje Antonijev rov na voljo za ogled in je preoblikovan v muzej.

Zanimivo je to, da je bil Antonijev rov v idrijskemu rudniku izkopan leta 1500 in je najstarejši ohranjeni vhod v rudnik v Evropi. Foto: BoBo

Danes se lahko po Antonijevem rovu obiskovalci podajo v podzemni svet drugega največjega rudnika živega srebra na svetu. Vse skupaj deluje kot velika pustolovščina, saj vas vodnik popelje do skritih kotičkov z dragoceno cinabaritno rudo in kapljicami samorodnega živega srebra. Obiščete lahko tudi edinstvene podzemne kapele.

Še posebej zanimiv in pustolovski je Lov na Perkmandlčkov zaklad ter Lov na alkimistični zaklad v topilnici živega srebra (Hg). Konec aprila 2022 pa bo zaživelo še virtualno doživetje delovanja rotacijske peči, ki se je uporabljala za žganje rude.

Tukaj lahko vidimo, kje v Sloveniji se nahaja nekdanji rudnik živega srebra v idriji. Foto: Google Maps

Iz te hiše lahko vstopite v Antonijev rov. Rudnik je sicer deloval od leta 1500 do končnega zaprtja maja 1995. Foto: BoBo