Tukaj lahko vidite, kje se na zemljevidu sveta nahaja Dolina smrti. Označena je z rdečo puščico. V desnem kotu pa je z oranžnim krogcem označeno, kje je Slovenija. Foto: Google Maps


Tako, zdaj smo pripravljeni, da obiščemo najbolj vroč kraj na svetu. Imenuje se Dolina smrti in leži v Kaliforniji. Dolina smrti je gorat, peščen in najbolj vroč kraj Severne Amerike. Poleg rekorda za najbolj vroč kraj na svetu se lahko pohvali še z dvema. Je namreč tudi najbolj suho in najnižje mesto Severne Amerike.

Foto: EPA

Dolina smrti drži rekord za najvišjo izmerjeno temperaturo na površini Zemlje, ki je bila 56,7 °C (134 °F), izmerjeno 10. julija 1913 v Furnace Creeku. Poleg tega Dolina smrti pogosto doseže zelo visoke temperature, zlasti v poletnih mesecih, kar potrjuje njen sloves enega najbolj vročih krajev na svetu.

Prav julija je tam najbolj vroče. Vsak dan izmerijo okoli 43 stopinj.

Poleti se temperature ozračja dvignejo precej visoko. Foto: EPA

Kljub neprijaznem okolju in imenu je Dolina smrti zelo živa, kjer rastejo številne rastline in živijo živali, kot je vrsta muflona, ki lahko preživi z zelo malo vode.

Death Valley National Park, California, USA

Za klopotače, ki tam živijo, pravijo, da se ne plazijo, ampak se premikajo tako, da skačejo, da se čim manj dotikajo vročih tal. Dom so si v suhi zemlji izborile tudi čisto posebne trobentice in pisane divje cvetlice.

Včasih se zgodi, da tudi celo leto v Dolini smrti ne pade niti kapljica dežja. Foto: Epa

Danes je dolina narodni park, ki ga vsako leto obiščejo številni turisti. Včasih pa so bili njeni edini obiskovalci iskalci zlata in srebra. Obojega je bilo v dolini zelo veliko.

Vročinska rekorderka je postala z najvišjo izmerjeno temperaturo 56,7 stopinje Celzija, ki so jo 10. julija leta 1913 izmerili sredi doline.. Foto: Epa

Prispevek iz Doline smrti

Kakšne pa so najvišje temperature v Evropi?

Najvišje temperature v Evropi so bile izmerjene na Siciliji v Italiji. Na območju Sirakuze je bila 11. avgusta 2021 zabeležena temperatura 48,8 °C, kar je najvišja uradno izmerjena temperatura na evropski celini.

Sicilija je na jugu Italije. Tukaj vidimo, koliko je oddaljena od Slovenije. Foto: Google Maps

Pred tem je bil rekord 48,0 °C, izmerjen 10. julija 1977 v Atenah v Grčiji. Območja, ki so znana po visokih temperaturah v Evropi, vključujejo predvsem jug Italije, južno Španijo in dele Grčije.