Tako je, grad, ki leži nad naseljem Grad (da, tako naselje kot grad se imenujeta enako) v osrčju Goričkega na skrajnem severovzhodu Slovenije velja za največji grad pri nas. Ima dolgo zgodovino, saj so ga prvič omenili že leta 1214, do leta 1952 pa se je imenoval Gornja Lendava.

Grad ima veliko arkad - lokov med dvema stebroma in velik park. Foto: BoBo

311 prostorov v gradu
V nekaterih dokumentih piše, da ima grad kar 365 soban, a to ni pravilen podatek. V resnici jih je "le" 311. Si predstavljate, kako dolgo in uspešno bi se lahko skrivali v toliko prostorih, skrivalnice bi se lahko igrali kar ves dan! Grad ima obliko peterokotnika, v svoji dolgi zgodovini pa je zamenjal veliko lastnikov, med katerimi so bili predvsem grofje in župani.

V sredini gradu je dvorišče z arkadami oziroma oboki, prizidani pa so tudi trije okrogli stolpi. Stene v gradu so debele kar štiri metre. Si predstavljate, kako veliko je to! Če bi trkali in trkali, vas na drugi strani stene zagotovo nihče ne bi slišal.

Grad od zunaj. Foto: BoBo

Grad živi
Ker je bil grad v 20. stoletju že močno dotrajan, so ga leta 1996 začeli obnavljati in obnova postopno traja še danes. Seveda niso vse sobe doživele prenove, obnovljenih jih je nekaj več kot 50, v njih pa so v okviru Krajinskega parka Goričko, ki ima sedež v gradu, uredile muzejske delavnice tradicionalnih obrti (kovaštvo, lončarstvo, tkalstvo, zeliščarstvo, žganjekuha), vinoteko, prekmursko črno kuhinjo (kuhinja, v kateri dim ni speljan skozi dimnik), učilnico, laboratorija za pouk biologije, konferenčno dvorano, apartmaja, viteško dvorano za prireditve in tudi poročno dvorano.

Nekateri krajani zabavo za noč čarovnic v gradu močno pogrešajo. Foto: BoBo

Legenda o zmaju Kaču
Z gradom je povezanih tudi nekaj legend, najbolj znana je tista o zmaju z zlato krono. Zmaj Kač je bival v gradu in se rad hodil kopat v ribnik v dolino. Ob tem je na breg vedno odložil zlato krono. Nekega dne mu jo je ukradel sin grofovskega hlapca in stekel z njo v grad. Zmaj mu je hitro sledil in se razletel na kose, ko je trčil v kovano mrežo pri vhodu.