Mesto Dubrovnik, najjužnejše hrvaško mesto in njegove kamnite, romantične ulice je najbolje raziskovati peš. Je majhno mesto, v katerem živi približno 40 tisoč prebivalcev (to je malenkost več, kolikor jih ima občina Kranj). Velik del mesta je pod zaščito UNESCA in tudi zato po svoji izjemni zgodovinski in kulturni vrednosti znan po vsem svetu. Vsako leto ga obišče na tisoče in tisoče turistov. Potem, ko so na tamkajšnjem obzidju snemali nadaljevanko Igra prestolov, pa je teh še veliko več.

Tukaj lahko vidim, koliko je Dubrovnik oddaljen od našega glavnega mesta Ljubljana. Potovaje z avtomobilom bi iz Ljubljane do dubrovnika trajala okrog sedem ur. Foto: Google Maps

Najprepoznavnejši del starega mesta je Stradun, glavna in tudi najlepša ulica, ki deli staro mesto na severni in južni del. Obdajajo jo številni spomeniki in zgodovinske zgradbe, med njimi so Onforijev vodnjak, mestni zvonik, palača Sponza in Orlandov steber.

Foto: Reuters

Dubrovnik obdaja veličastno obzidje, ki je eno izmed najbolj ohranjenih v Evropi. Dolgo je skoraj 2 km in je sestavljeno iz petih trdnjav. Prijazni domačini, potepuški mački, številni golobi in dišeče mandarine – tudi to je Dubrovnik, v katerega se ni težko zaljubiti.

Foto: mp
Foto: mp
Dubrovnik ima peščene, skalnate in prodnate plaže. Foto: mp
Foto: mp
Najbolj znana mestna ulica Stradun. Foto: mp
Foto: Radio Capodistria
Foto: Reuters
Trdnjava Lovrijenac. Foto: mp