Po številu prebivalcev je Zagreb največje mesto na Hrvaškem, v njem namreč živi več kot milijon ljudi. V Zagrebu je polno zgodovinskih spomenikov in številnih drugih zanimivosti. Če boste kdaj tam, si oglejte Marijin stolp z angeli in fontano, kip Josipa Strossmayerja, kip bana Josipa Jelačića, kip sv. Gregorja v boju z zmajem, zagrebško katedralo, stolp Lotršćak.

Foto: BoBo

Poleg številnih spomenikov in arhitekture je v mestu tudi več kot trideset muzejev in galerijskih zbirk. Posladkate se lahko s tradicionalnimi sladicami, kot sta paprenjak in samoborski bermet.

Foto: BoBo

Center mesta predstavljata Donji in Gornji grad. Donji grad je urbano središču sodobnega Zagreba, kjer je živahen Trg bana Josipa Jelačića. Nad njim je tržnica. Z vzpenjačo se lahko odpeljete na Gornji grad, ki je staro zgodovinsko središče mesta.

Foto: BoBo

Središče starega dela mesta je Markov trg. V Strossmayerjevem sprehajališču stojijo starodavne plinske ulične svetilke, ki jih prižgejo vsak večer. Najbolj znana ulica v Zagrebu je Ilica, ki je vsak dan polna ljudi. Na koncu ulice pa je Britanski trg, kjer je vsako nedeljo sejem, ki je prava paša za oči.

Foto: BoBo

Glavna barva mesta je modra. Modri so avtobusi, tramvaji in vzpenjača. Modra je tudi barva v mestnem grbu in barva zagrebških športnikov.

Foto: BoBo

V Zagrebu živi približno trikrat več prebivalcev, kot v Ljubljani. Nekaj minut vožnje iz centra mesta si lahko ogledate tudi živalski vrt.

Foto: BoBo