Rudnik Sitarjevec v Litiji se po dobrih petdesetih letih, odkar je bil zaprt, ponovno prebuja in vabi vse radovedneže, željne drugačnih izkušenj.

Na sprehodu po rudniku lahko vidite geološko zbirko, primere rudnin in kamnin, ki so jih kopali. V posebni dvorani je tudi platno, kjer je obiskovalcem predstavljen kratek film s pomočjo katerega spoznate, kako je potekalo delo in kaj natančno se je v tem zelo posebnem rudniku dogajalo v času obratovanja.

Obnovljeni rudnik Sitarjevec

Ste vedeli, da je Litija najstarejše slovensko rudarsko mesto?

Litijski rudnik Sitarjevec sodi med večja rudna nahajališča v Sloveniji, Litija pa je najverjetneje najstarejše slovensko rudarsko mesto. V Sitarjevcu so izkoriščali predvsem svinčevo in živosrebrovo rudo. Kopali so tudi rudo, ki je vsebovala cink, baker, železo in proti koncu rudarjenja predvsem barit. Katero rudo so v določenem času odkopavali, je bilo odvisno predvsem od povpraševanja in cene na trgu. Zaradi skromnih rudnih zalog, zastarele tehnologije in silikoznih obolenj rudarjev je rudnik v letu 1965 prenehal obratovati.

Kapniki so med najhitreje rastočimi tudi v svetovnem merilu. V rudniku najdemo več kot 60 vrst različnih mineralov. Najbolj sloveči so kristali cinabarita in cerusita, ki izpričujejo naravno dediščino Sitarjevca državnega pomena.

V Litiji ponovno odprli rudnik Sitarjevec

Pred odhodom v rudnik potrebujete čelado z lučko in gumijaste škornje

V rudniku je tema, zato obiskovalci pred vhodom dobijo čelado, na kateri je luč. Hodi se po blatnih, muljastih tleh, zato so obvezni gumijasti škorni, če jih kdo pozabi, si jih lahko izposodi pred vhodom. V sili pa si lahko na obuvalo pripnete tudi vrečke za smeti, da vam blatna voda ne zaide v čevlje. Hoditi je potrebno previdno in zelo počasi.

Urejanje rudnika Sitarjevec

Rudarjeva malica

Obiskovalcem bo ob predhodni najavi na voljo tudi posebna rudarjeva malica. Morda ne veste, a rudarji so bili zelo skromni ljudje, ker so zaslužili zelo malo. S seboj so si največkrat prinesli kakšen kos kruha in slanino, da so bili siti dlje časa. Rudarjeva malica, ki jo lahko poskusite v rudniku pa vsebuje: ocvirkovko (pogačo z ocvirki), kruh s slanino, malce hrena in jabolčni kompot.

Rudnik skriva edinstvene limonitne kapniške strukture, kot so stalaktiti, stalagmiti, kapniške zavese in cevkasti stalaktiti. Strokovnjaki priznavajo, da sodi med najbogatejše opuščene rudnike v Evropi. Foto: MMC
Rudnik lahko obiščete le, če se vnaprej najavite in ob spremstvu izkušenega vodnika. Foto: MMC
V rudniku bivajo tudi netopirji. Foto: MMC
Poglejte jih, kako visijo z glavo navzdol. Foto: MMC
Zbirka različnih kamnin. Foto: MMC
Tako je izgledala rudarska obleka. Foto: MMC
Tla so precej blatna in mokra, zato so visoki škornji iz gume, nujni. Foto: MMC
Kruh, slanina in jabolčni kompot. To je bila rudarska malica. Foto: MMC