
Limona je drevo iz rodu citrusov, kakor pravimo tudi skupini sadežev, ki so podobnega izgleda (limeta, pomaranča, mandarina, grenivka, pomelo). Drevesu na katerem rastejo limone pravimo tudi limonovec. Je plod davnega križanja, verjetno med pomelom in citrono, a že stoletja uspeva kot samostojno drevo, ki se razmnožuje s potaknjenci in cepljenjem.
Zakaj je torej limona tako kisla?
Zaradi visoke koncentracije različnih kislin, ki jih vsebuje. To so: citronska, jabolčna in galaktoronska. Količina rastlinskih kislin v sestavi 100 g zrelega sadja lahko doseže 5,7-6 g. Zanimivo je pa to, da v naravi obstaja tudi drugo sadje, zelenjava in celo zelišča, katerih raven kisline je precej višja, okus pa ni tako izrazito kisel. Limona vsebuje veliko količino vitamina C, ki ji tudi daje kisel okus.

Poznamo veliko različnih vrst limon
Bistvene razlike med novimi različicami so večinoma v zunanjem videzu, medtem ko ostanejo prehrambne lastnosti in ekonomska pomembnost pri vseh sortah zelo podobne. Morda niste vedeli, a poznamo tudi rdeče limone in pa sladke limone.
Obe sorti sta mišljeni, da jih uživamo sveži, podobno kot drugo sadje. Sicer pa, kot vam je znano, limono uporabljamo načeloma le kot dodatek (malce soka, da nastane limonada, ali pa sok dodamo omakam, jedem, čaju in podobno).

V glavnem pa se limone delijo na rumene in zelene, čeprav je največja zanimivost, da rastejo na istem drevesu. Zelena limona se razvije iz poletnega cvetenja drevesa, ki se ga umetno izpostavi suši v juniju in juliju. Tako se pridobivajo poletne limone, ki imajo tanek zelen olupek in zelo sočno meso. Prenesejo dolga potovanja in skladiščenja, zato se izvažajo po vsem svetu. Njihove »sestre«, običajne rumene zimske limone, navadno zadostijo potrebam domačega trga. Tako izkoriščanje drevesa precej skrči njegovo življenjsko dobo.

Je res, da je v limoni ogromno C-vitamina?
Limona je skoraj brez kalorij (le 29 kcal na 100 g). Vitamini, ki jih vsebuje, so: B1, B2, B3, pantotenska kislina (B5), B6, folat (B9), holine. Tako zloglasnega vitamina C je kar 64 %, kar je torej ogromno. Vsebuje pa še kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, cink in mnoge druge vitamine, minerale in rudninske snovi, ki so potrebni za človeško telo.

Zanimivo "skladiščenje limon"
V Maroku tradicionalno limone konzervirajo v soli. Sol prodre v sadež in ga zmehča, tako obdelane limone pa imajo praktično neomejen rok uporabe.
Cele konzervirane limone se uporabljajo tudi v sicilski, italijanski, grški in francoski kulinariki.
Lupina se uporablja kot začimba, predstavlja pa tudi pomembno surovino za pridobivanje sredstva za zgoščevanje. Listi limonovca se ponekod uporabljajo za pripravo čaja, ponekod pa se kot začimba dodajajo kuhanemu mesu in morskim jedem.
Limona močno razkužuje
Na Siciliji, ki ima velike težave s preskrbo pitne vode, je že od nekdaj veljalo, da se vse zaloge pitne vode redno oskrbujejo s svežimi polovicami limone.
