Amarant je pri nas nekoliko nepoznano živilo. Je psevdožitarica, kar pomeni, da ga pogosto obravnavamo podobno kot žita, a botanično gledano ne sodi med prava žita, kot so pšenica, riž ali koruza. je izjemno bogat z beljakovinami in zelo zdrav.
Pravemu žitu pripadajo rastline iz družine trav, medtem ko amarant sodi v družino ščirovk. Semena amaranta so bogata z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali, kar ga uvršča med zelo hranilna živila.
Zlasti velja za odličen vir rastlinskih beljakovin, saj vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin. Pomaga pri prebavi in uravnava krvni sladkor. Je bogat vir železa, magnezija, fosforja in kalcija. Vsebuje vitamine skupine B (zlasti folno kislino), vitamin A in C. Foto: Pixabay
Amarant je rastlina, ki raste kot enoletni zelnat grm. Njegova rast je precej bujna in lahko doseže višino od 1 do 2 metrov, odvisno od sorte. Steblo je pokončno in močno, listi so veliki in ovalni, medtem ko so cvetovi združeni v gosto, pokončno socvetno klasje, ki je običajno rdeče, vijoličaste, zelene ali rumene barve.
Amarant razvije dolga in gosta socvetja, v katerih se tvorijo majhna semena, ki so osrednji del, ki se uporablja za prehrano. Semena so drobna in so lahko bele, rdeče, rjave ali črne barve. Foto: PixabayAmarant pripravimo, podobno kot riž in ostale žitarice. Kuha se v razmerju 1: 3 (ena merica amaranta na tri merice vode). Kuhamo ga približno 30 minut, dokler ne popije vse vode. Dodamo ga kot prilogo k različni zelenjavi, mesu ribam. Lahko ga pripravimo tudi na sladki način in mu dodamo sadje, med in cimet. Foto: Pixabay