Rodovno ime melisa izvira iz grške besede, ki v prevodu pomeni čebela.

Foto: Čist hudo

Sveža ali posušena melisa je primerna za solate, omake in kot dodatek številnim jedem. Iz nje pripravljamo zeliščni kis, čaj, olja, lahko jo tudi dodamo v kopel za sprostitev.

Zraste do meter in pol visoko. Podobna je koprivi, prepoznamo pa jo po drobnih belih cvetovih in nazobčanih, izrazito žilnatih jajčastih svetlozelenih listih.

Zelo okusen in zdravilen je čaj iz posušenih melisnih listov. Melisne liste preprosto utrgamo in jih posušimo na časopisnem papirju. Čajček skuhamo tako, da liste melise prelijemo z vročo vodo in pustimo stati okrog 10 minut. Čajček je zelo okusen in zdravilen.

Foto: Čist hudo

Melisa se uporablja za pomiritev stresa, pri nespečnosti, nemirnosti, tesnobi, depresiji, pri prehladnih obolenjih (gripi, prehladu, kašlju), izboljšuje splošno razpoloženje, ima protivirusne učinke (blaži simptome herpesa, ocvirkov in drugih virusov), pomaga pri težavah z želodcem in črevesjem (pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje, odpravlja krče).

Skratka, gre za zelo dobrodošlo začimbo oziroma dodatek jedem, ki je priporočljiv za vse starosti, tako odrasle kot otroke.

Meliso lahko dodamo tudi samo vodi. Lističe pustimo namakati kakšno uro ali dve, da melisa odda v vodo svoj značilen okus. Ta napitek je zelo okusen in osvežilen. Foto: dostopno