S hrano se prav vsi ukvarjamo vsak dan. Seveda, če pa je to naše gonilo, naš vir energije. Prav je pa tudi, da smo seznanjeni s tem, kako živila ohraniti čim dlje sveža, saj tako ohranimo hranljive snovi v njih, pa tudi prihranimo, kajti hrana nam ne zgnije tako hitro.

Če upoštevamo nasvete, lahko zelenjava veliko dlje ostane sveža in hranljiva. Foto: BoBo

Za večino sadja (kivi, banane, slive, breskve, marelice in drugo koščičasto sadje) velja, da je dobro, če ga pustimo dozoreti na pultu, potem pa ga prestavimo v hladilnik, saj mu tako podaljšamo obstojnost.

Citrusi vsebujejo precej vode in jih lahko hranite v hladilniku. Foto: Pixabay

Citrusi (to so pomaranče, mandarine, limone, grenivke) zdržijo bistveno dalj časa v hladilniku, vendar jih ne zapirajte v neprodušno zaprto posodo.
Češnje neoprane postavite v hladilnik v neprodušno zaprti posodi,. Tudi grozdja, jagod in drugega jagodičevja ne peremo, preden jih damo v hladilnik. V hladilniku bo to sadje zagotovo zdržalo 2-3 dni.
Sveže fige spravimo v papirnato vrečko, ki bo posrkala odvečno vlago, in jo postavimo v hladilnik.
Hruške in jabolka na hladnem pultu zdržijo nekaj tednov, če pa jim želite podaljšati obstojnost, jih lahko daste v hladno klet.
Pomaranče bodo bolj sočne, če jih hranite pri sobni temperaturi.

Tudi za zelenjavo veljajo podobna pravila. Dobro je odstraniti trakove/vrvi, s katerimi je povezana, da bo lažje dihala. Večino zelenjave lahko hranimo v hladilniku. Praviloma plodov ne peremo, preden jih shranimo v hladilnik.

Nekaj vrst zelenjave, npr. brokoli, korenje, kumare, por, zeleno lahko, preden jo damo v hladilnik, zavijemo v vlažno krpo. Bučke samo zavijemo v krpo in jih damo v hladilnik. Pri redkvici, repi, pesi, brstičnemu ohrovtu samo pokrijemo posodo, v kateri jih shranjujemo v hladilniku, z vlažno krpo. Korenju, pesi, redkvi, repi, preden jih damo v hladilnik, odrežemo zeleni del, saj tako gomolji dlje časa ostanejo sveži in ohranijo okus. Cvetačo v hladilniku hranimo v zaprti posodi. Zelje na hladnem (na pultu, v shrambi) zdrži do enega tedna, v hladilniku (v spodnjih predalih) pa več.

Foto: BoBo

Čebulo, česen in krompir hranimo v hladnem, temnem in suhem prostoru (do 15 stopinj). Ne shranjujte čebule poleg krompirja, saj se s kemijsko reakcijo pospeši razpadanje obeh. Koleraba ima najraje hladno, temno in vlažno klet. Zdrži tudi v zaprti posodi v zaprtem predalu v spodnjem delu hladilnika.

Koromač in zeleno dajte v zaprto posodo z nekaj vode in postavite v hladilnik. Paprike (sladke, pekoče in feferoni) – v plastični vrečki jih postavite v spodnji predal v hladilniku. Zelene paprike ostanejo sveže dlje kot rdeče in oranžne.

Paradižnika nikoli ne dajajte v zamrzovalnik (razen kuhanega). Odvisno od zrelosti, vendar paradižnik lahko zdrži v shrambi tudi do dva tedna. Ko je popolnoma dozorel, ga dajte v hladilnik, kjer bo zdržal 2-3 dni. Če bi radi pospešili zorenje, ga dajte v papirnato vrečko skupaj z jabolkom. Paradižnik v hladilnik shranjujete v odprti posodi in pazite, da ne bo natlačen.

Jabolka, ingver in čebula. Foto: BoBo

Radič imejte v hladilniku v odprti posodi z mokro krpo na vrhu ali pa v zaprti plastični vrečki. Solato v hladilniku vlažno hranite v neprodušno zaprti posodi. Niti radiča niti solate pred shranjevanjem v hladilniku ne operite.
Zelenolistno zelenjavo (drobnjak, špinača, listnati ohrovt) dajte v neprodušno zaprto posodo, v katero prej položite mokro krpo ali brisačo. Ta bo ohranjala njeno svežino. Zaprta posoda s svežimi zelišči v hladilniku zdrži do enega tedna.

Morda se na prvi pogled zazdi, da so navodila komplicirana, da nam pravilno shranjevanje jemlje čas, če pa dobro premislimo, bomo ugotovili, da nam bosta tako sadje in zelenjava zdržala nekaj dni dlje, kot pri nepravilnem shranjevanju, s tem pa si bomo prihranili denar, ki ga ne bomo zavrgli v kanto za smeti, čas, ker nam ne bo treba v trgovino večkrat na teden in živila, ki bodo do zadnjega ostala sveža in uporabna.