Ozemlje današnjega Izraela je bilo v 10. stoletju pred našim štetjem pomemben del Izraelskega kraljestva.

Tu so živeli ljudje judovske vere, Judje. Pred približno 2000 leti pa so to ozemlje zavzeli Rimljani in Jude izgnali. Ti so se razselili po različnih delih Evrope, proti koncu 19. stoletja pa si je vedno več Judov želelo imeti svojo državo. A ne kjerkoli, ampak na ozemlju, kjer so nekoč že živeli.

V Izraelu živi okrog devet milijonov ljudi. Tukaj vidimo, kje se ta dežela nahaja in Izraelsko zastavo. Foto: TV Slovenija

Množično so se začeli naseljevati na območju današnjega Izraela. A to je bilo tedaj že poseljeno, stoletja so tam živeli Arabci, ki jih imenujemo Palestinci. Ti so trdili, da je to njihov dom, in ga niso želeli zapustitii. A vseeno je bila leta1948 ustanovljena država Izrael. Veliko Palestincev je moralo zapustiti svoje domove.

Nekateri so zbežali v sosedje države, v Izraelu pa danes živijo na območjih, imenovanih Zahodni breg in Gaza ter v vzhodnem delu Jeruzalema. Tam zdaj živijo za zidovi in na z nadzornimi točkami prepredenem območju. Izrael nadzira to ozemlje, oskrbo z vodo in elektriko. Med Izraelci in Palestinci je vse od takrat veliko nasilja in sporov.

Najdete Izrael na zemljevidu? Pomoč: Nahaja se jućno od Cipra. Zdaj bo šlo pa lažje, kajne? Foto: Google Maps
Iz oddaje Infodrom: Kakšen je razlog za konflikt med Izraelom in Palestino?
Tukaj vidimo nekoliko podrobneje Izrael in področje Gaza ter Zahodni breg. Foto: Google Maps

Gaza, kjer so razmerje za življenje zelo slabe

Gaza je 365 kvadratnih kilometrov veliko ozemlje med Izraelom, Egiptom in Sredozemskim morjem. Tam živi okoli dva milijona 300 tisoč ljudi, večinoma Palestincev. Območje je eno najgosteje poseljenih na svetu. Kar polovica prebivalcev je mladoletnih.
Gazi bi lahko rekli tudi ogromno begunsko taborišče. Med prebivalci je namreč 70 odstotkov palestinskih beguncev iz vojne leta 1948 in njihovih potomcev. To je bila prva izraelsko-arabska vojna na ozemlju Bližnjega vzhoda.

Gazo nekateri imenujejo tudi največji odprti zapor na svetu. Izraelske oblasti jo namreč strogo nadzorujejo, odločajo, kdo lahko vstopi na območje ali izstopi z njega, elektrika in voda sta bili dostopni le nekaj ur na dan. Desetletja so odvisni od pomoči iz tujine.

Spori se še kar nadaljujejo

Izrael je zdaj v Gazi prekinil oskrbo z vodo in elektriko, hrano in medicinskimi pripomočki, zaprli so tudi vse točke, kjer bi ljudje lahko odšli na varno. Pri Združenih narodih opozarjajo, da je vzpostavitev blokade, ki ogroža življenja civilistov, po mednarodnem pravu prepovedana. (Ljudje se zatekajo tudi v šole, ki so pod pokroviteljstvom Združenih narodov, saj menijo, da so tam na varnem.)
Mednarodne in humanitarne organizacije že pozivajo k vzpostavitvi pomoči za civilno prebivalstvo, hkrati pa opozarjajo na zaščito otrok tako palestinskih kot izraelskih.

Gaza in Hamas