Gre za virtualno tekmovanje, kjer vsaka sodelujoča šola predstavi svoj izvirni glasbeni posnetek, ki ga ustvarijo učenci pod mentorstvom učiteljev.

Vsaka država, ki sodeluje v Schoolovisionu, izbere svojega predstavnika. Nato se vsi predstavniki pomerijo na mednarodnem tekmovanju, kjer se ocenjujejo skladbe glede na različna merila, kot so kakovost izvedbe, kreativnost, besedilo pesmi in podobno.

Schoolovision spodbuja medkulturno razumevanje, sodelovanje med šolami iz različnih držav ter spodbuja ustvarjalnost in glasbeni talent mladih. Tekmovanje poteka preko spleta, kar omogoča širok doseg in možnost interakcije med učenci iz različnih delov sveta.

Slovenijo že tretje leto zastopa skupina Pogrüntey. Foto: Youtube

Vsaka država, ki sodeluje v projektu ima svojega predstavnika, ki ga izberejo na nacionalni ravni. Mednarodno tekmovanje poteka preko spleta, kjer se glasbene skladbe ocenjujejo in primerjajo glede na določene kriterije.

Začetki tega mednarodnega glasbenega tekmovanja
Schoolovision je bil prvotno ustanovljen leta 2009 s strani ene šole v Škotski in kasneje je postal mednarodni projekt, ki ga organizirajo prostovoljci, predvsem učitelji in šole iz različnih držav. Vsaka država ima svojega koordinatorja, ki skrbi za organizacijo in usklajevanje sodelovanja šol v svoji državi. Mednarodno sodelovanje in usklajevanje poteka preko spletnih platform in komunikacijskih kanalov. Ključni organizacijski elementi, kot so pravila tekmovanja, časovni okvir in druge smernice, se običajno določijo skupaj s sodelujočimi državami ter se redno posodabljajo in prilagajajo glede na potrebe in želje udeležencev.

Kje lahko slišimo pesmi?

Festival je letos že 16. leto
Najboljši način za poslušanje pesmi Schoolovision je obisk te spletne strani.

Na njej so predstavljeni vsi sodelujoči posnetki iz različnih držav.

Posnetki se običajno delijo tudi preko družbenih medijev, YouTube kanalov ali drugih spletnih platform, ki jih uporabljajo organizatorji in udeleženci Schoolovisiona.

Sodelujoče države

Med državami, ki so bile vključene v Schoolovision ali so sodelovale v preteklih letih, lahko naštejemo nekatere, kot so: Škotska, Anglija, Wales, Irska, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Islandija, Nizozemska, Belgija, Francija, Nemčija, Španija, Portugalska, Italija, Grčija, Poljska, Češka republika, Slovaška, Madžarska, Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Severna Makedonija, Kosovo, Albanija, Romunija, Bolgarija, Rusija, Ukrajina, Estonija, Latvija, Litva, Turčija, Izrael, Kanada, Združene države Amerike, Avstralija, Nova Zelandija, Južna Koreja, Japonska.

To je le nekaj primerov držav, vendar je seznam lahko daljši, saj Schoolovision spodbuja sodelovanje šol z vsega sveta.

Slovenija na Schoolovision

Skupina Pogrüntey že tretje leto zapored sodeluje na mednarodnem šolskem glasbenem tekmovanju Schoolovision. Finale tekmovanja, na katerem letos sodelujejo otroci iz 26. držav, bo potekalo 10. maja 2024. Šesterica fantov in deklet iz Bistrice ob Sotli se predstavlja s pesmijo Cracks (po slovensko Razpoke), ki jo je napisala kitaristka Julija. Za udarno rokersko skladbo je nastal tudi odličen spot.

Pogrüntey - Cracks (Schoolovision 2024)

"Vidim razpoke v ogledalu. / Vsak dan so bolj opazne."

Tako bi lahko prevedli začetek refrena pesmi, ki govori stiski mladih, ki čutijo, da morajo zadostiti pričakovanjem vrstnikov, družine, vsem šolskim obveznostim, pa tudi bremenom, ki si jih naložijo sami. To ni nova tema in tudi ne tema, s katero se lahko poistovetijo samo otroci, zdi pa se, da je v današnjih časih družabnih omrežij še bolj aktualna kot nekoč.

Šolski bend Pogrüntey deluje pod okriljem Osnovne šole Bistrica ob Sotli v sodelovanju z Glasbeno šolo Mjuz. Zasedba se je v letošnjem šolskem letu razširila in pomladila, saj sta dva prejšnja člana prešla v srednjo šolo. Pevcu Andražu in kitaristkama Juliji in Evi so se tako pridružili basist Jakob, bobnarka Eva in klaviaturistka Ines. Vsak teden pridno vadijo in rezultati so odlični: naučili so se lepo število pesmi znanih izvajalcev, ustvarili pa še nekaj čisto svojih. Najnovejša med njimi je ravno Cracks.

Podrobnosti o videospotu

Spot - za tehnično izvedbo snemanja je poskrbelo Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli - je nastal na dveh lokacijah. Del, v katerem člani benda igrajo svoje inštrumente in se opazujejo v ogledalu, v Galeriji Gabronka. Drugi del, v katerem se vsi skupaj družijo in veselijo, pa v znanstveno - zabavnem parku Tehnopark Celje. Ravno ta del spota ponuja odgovor na vprašanje, kako premagati težo pričakovanj: v družbi pravih prijateljev!

Skladbe, ki so Slovenijo zastopale v preteklih letih:

Pogrüntey - Outsider (Schoolovision 2023)
Pogrüntey: Stiropor / Styrofoam (Schoolovision 2022)