V Mestni knjižnici Ljubljana so se odločili, da se bodo lotili težave, ki jo zaznavajo učitelji, starši in tudi strokovnjaki, da otroci in najstniki vedno manj berejo. Pred leti so začeli bralen projekt Poletavci – poletni bralci, kjer učence od 7 do 12 let na simpatičen način spodbujajo k branju.

Že pol ure na dan je dovolj branja med poletnimi počitnicami. Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

Spoznajmo projekt Poletavci

Med poletnimi počitnicami izberite 30 dni in berite vsaj 30 minut na dan. Prebrano zapisujte v bralni seznam, odrasli pa naj s podpisom potrdijo, da si res bral(a). Vpišite svoje podatke na hrbtno stran seznama in ga najkasneje do 10. septembra oddajte v knjižnici, na spletni strani ali pošljite po pošti. Konec septembra boste nato povabljeni na zaključno prireditev, kjer boste prejeli majico in priznanje ter sodelovali v nagradnem žrebanju.

Berete lahko, kar želite, to so lahko lahko knjige, stripi, časopisi, članki v revijah, recepti, pa tudi turistični vodniki. Prebrano zapisujete v seznam. Natisnite si ga in sproti izpolnjujte! Akcija traja do 10. septembra 2024.

Foto: Čist hudo

Pomembno je, da učenci z rednim branjem vzpostavite navado, ki vam prinese tudi nagrado, saj vsak sodelujoči prejme priznanje in majico na sklepni prireditvi Dan za Poletavce v parku sredi mesta in se uvrsti v žrebanje za številne nagrade.

Kaj boste brali? Stripe, revije, kratke zgodbe, pravljice, ...? V poštev pride vse! Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

Projekt Mestne knjižnice Ljubljana se je od leta 2011 razširil v nekatere druge splošne knjižnice v Sloveniji, pa tudi čez državne meje. Poletavce je mogoče najti v Cankarjevi knjižnici Vrhnika, Knjižnici Litija, Knjižnici Logatec, Knjižnica Jurij Vega Dol pri Ljubljani, Knjižnici Medvode, Knjižnici A. T. Linharta Radovljica in v Knjižnici Miklova hiša Ribnica in drugih knjižnicah po Sloveniji. Sodelujejo tudi učenci slovenskih šol v zamejstvu v Italiji, učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu, Tuzli, Banjaluki in Tesliću, ki jim je branje za Poletavce v veselje in izziv.

Vsi Poletavci so nato vabljeni na zaključni dogodek, kjer se podeljujejo tudi zanimive nagrade. Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

O Poletavcih lahko govorimo v presežkih, saj je učenec, ki se priključujejo branju, vsako leto več. Odzivi otrok in staršev so izjemno spodbudni za vse, ki se ukvarjajo s knjigo in z branjem. Namreč tisti otroci, ki še niso samostojni bralci, in tisti, ki se pisane besede otepajo in branja ne marajo, prav s pomočjo tega projekta postajajo samostojni in navdušeni bralci.

NajPoletavci - projekt namenjen najstnikom. Foto: mestna knjižnica Ljubljana

Ker je prva sodelujoča generacija Poletavce že prerasla, so v Mestni knjižnici Ljubljana projekt nadgradili, ga poimenovali NajPoletavci in ga namenili najstnikom, starim od 13 do 16 let. Ti prav tako med poletnimi počitnicami berejo po lastni izbiri, a tokrat tri knjige, ki so lahko v tiskani ali elektronski obliki. Svoje podatke in kratko mnenje o prebranem oddajte na spletni strani Naj poletavci.

Na zaključni prireditvi Poletavci bo tudi letos izjemno pestro. Foto: Čist hudo