Nočne more bi naj bile povezane s težavami, s katerimi se spopadamo vsakodnevno. To velja za oba spola in za vse generacije. Ja, tudi otroci in mladostniki so lahko v stresu in imajo različne skrbi.

Čeprav so more lahko izjemno grozljive, saj sanjavec ne more ločiti sanj od resnice, znanstveniki ugotavljajo, da so v določenem smislu tudi koristne. Lahko nas namreč opozorijo, da je nekaj narobe v našem življenju in kar je najbolj zanimivo: to bi si naj vsak razložil sam.

Nočne more so za vse neprijetne, kljub temu pa je dobro, da si jih zapomnimo ali o njih spregovorimo, saj tako lažje najdemo vzrok in morebitni odgovor, zakaj je do njih sploh prišlo. Foto: Pixabay

Kako jih zaustaviti?

Naj bi obstajala dva načina, kako zaustaviti nočne more.

Če se ponavljajo ene in iste more, se lahko oseba spopade z njimi in poskuša odpraviti težavo, ki je moro povzročila. To je lahko težko, saj razlaga sanj ni "dokazljiva" veda in večina ljudi ne pozna pomena svojih mor. Lahko le vpogledamo v svoje življenje, kaj nas muči.
Druga možnost pa je kontrola sanj, se pravi, da se sanjavec zaveda, da sanja in jih poskuša spremeniti. Obstaja več tehnik za nadzor sanj.

Nekateri ljudje se pri tej tehniki spopadejo z moro in napadejo tisto, kar jih preganja, nekateri dosežejo, da jih reši nekdo drug. Vsak posameznik mora ugotoviti, kaj najbolje deluje za njega. Sanje lahko, če se jih le spomnite, poveste staršem, da bodo starši vedeli, kaj se dogaja z vami in vam poskušali pomagati s kakšnim nasvetom.

V vsakem primeru pa je bolje, da si najprej sanje poskušamo razložiti, odkriti pomen in težavo, na katero nas poskušajo opozoriti. Mnoge civilizacije so sanje razumele kot sporočila iz drugega sveta, ki jih opozarjajo na težave in usmerjajo njihova dejanja, ko so budni. Foto: Pixabay
Bolj ali manj vsi raziskovalci s področja sanj se strinjajo, da so nočne more opozorila, ki jim je treba prisluhniti. Po statistiki imajo ženske pogosteje nočne more kot moški, na splošno pa jih lahko izzovejo tudi razne bolezni, še posebej na primer vročina. Foto: Pixabay