Vročína je stanje povišane telesne temperature. Je zelo pogost bolezenski znak ali le prehodno stanje, ko se telo bori z "nepridipravom" v telesu.

Normalna telesna temperatura znaša okoli 36,5–37,5 °C, vendar so možna tudi odstopanja od teh številk. Temperatura je vedno odvisna od spola, mesta merjenja (ustna votlina, bobnič, pazduha ali zadnjik) in dnevnih nihanj telesne temperature. V splošnem zvišanje telesne temperature nad 38 °C imenujemo febrilna temperatura, če pa ostane pod 38 °C, je to subfebrilna temperatura.

Ženskam in dekletom, ki že imajo menstruacijo, telesna temperatura niha skozi ciklus (v času ovulacije, torej na sredini ciklus je temperatura višja, lahko je višja tudi med menstruacijo). Ne gre pa to za takšno povišanje, da bi bilo "bolezensko" in občutno velik temperaturni skok. Foto: Oglasno sporočilo
Povišana telesna temperatura ni nujno znak kakšne večje bolezni. Lahko je tudi znak preobremenjenosti, stresa, napora, premalo spanja, prehrane, ki nam ni ustrezala (kot rečemo, da smo pojedli nekaj "čudnega"). Foto: Pixabay

Kaj pa je vročica?

Vročica je stanje pri visoki vročini, za katero so značilni slabo počutje, občutek vročine in včasih, zlasti pri zelo visokem povišanju telesne temperature tudi duševne motnje (blodnje, bolečine v glavi, občutek, da se nam vrti). Medtem ko je vročina smo povišanje telesne temperature in s tem eden od obrambnih mehanizmov organizma, opisuje izraz vročica neprijetna občutenja, ki jih oseba z visoko vročino doživlja.

Če je temperatura povišana le kakšen dan, načeloma ni potrebno jemati nobenega zdravila. Če pa traja dva dni ali več, pa jo je smiselno zbijati z določenimi zdravili. Potrebno je tudi piti dovolj tople limonade in čajev. Foto: Radio Koper

Najpogostejši vzroki, zakaj se poviša telesna temperatura?
- Okužbe: npr. gripa, prehlad, HIV, malarija, v zadnjem času pa seveda tudi okužba s koronavirusom
- Kožna vnetja
- Imunske bolezni, npr. eritematozni lupus, sarkoidoza ...
- Poškodbe tkiva zaradi hemolize, kirurškega posega, infarkta ...
- Jemanje nekaterih zdravil (progesteron, citostatiki ...)
- Presnovne bolezni
- Razne zastrupitve s hrano ali pijačo (npr. salmonela, gobe, pokvarjena hrana, ...)
Razlogi so lahko tudi povsem drugačni (oboleli zob, gnojna rana, ...).

Kdaj vročino zbijati in kdaj ne?

Strokovnjaki in zdravniki so mnenja, da je vročino potrebno zbijati šele, ko se povzpne nad 38,5 °C. Do te temperature naj človeško telo ne bi bilo v hujši nevarnosti in je bolje, da se vročine ne zbije, saj je to naraven obrambni mehanizem organizma. Priporočljivo je piti veliko čaja in kakovosten sveže iztisnjen sok (najpogosteje se priporoča sok rdeče pese, korenčkov sok, pomarančni sok, lahko tudi limoanda ali sveže iztisnjen sok iz katerega koli sadja).