Sladkor v naši krvi si lahko s pomočjo ustreznih aparatov kadar koli izmerimo. Poznamo dva tipa sladkorne bolezni: tip 1, ki je avtoimunska bolezen in je genska, in tip 2, ki nastane pozneje v življenju, praviloma zaradi nezdrave prehrane in načina življenja. Foto: Pixabay
Za sladkorno boleznijo, torej za poškodbe pri nastajanju hormona inzulin, lahko zbolimo kadar koli, tudi mladi. Res pa je, da je večji odstotek tistih, ki zbolijo v zrelejših letih. Foto: MMC RTV SLO

Kaj so beta celice in kaj inzulin?

Celice beta so specializirane celice v trebušni slinavki, ki proizvajajo in izločajo inzulin. Združene so v otočkih in so skupki celic v trebušni slinavki. Inzulin je ključni hormon za uravnavanje ravni glukoze (sladkorja) v krvi.

Naloge celic beta:

Proizvodnja inzulina: Celice beta sintetizirajo inzulin, ki je potreben za zniževanje ravni glukoze v krvi po zaužitju hrane.
Izločanje inzulina: Ko se raven glukoze v krvi zviša, na primer po obroku, celice beta izločijo inzulin v krvni obtok. Na ta način poskrbijo, da nimamo v krvi povišanih vrednosti sladkorja, ampak ta meja ostane v mejah normale, ki je predvidena za človeško telo.
Uravnavanje glukoze: Inzulin pomaga glukozi vstopiti v celice telesa, kjer se uporablja kot vir energije ali shranjuje kot glikogen v jetrih in mišicah. S tem inzulin zmanjšuje raven glukoze v krvi.

V oddaji Ugriznimo znanost so podrobneje razložili, kaj so to celice beta in zakaj so tako pomembne?

Kako pride do sladkorne bolezni tipa 1 in kako do sladkorne bolezni tipa 2?

Ugriznimo znanost: Sladkorna bolezen tipa 1 in tipa 2