Naše telo je neverjeten, izjemno skrivnosten "stroj" vseh mogočih veščin in zmogljivosti.

Ste vedeli, da je človekova občutljivost za vonj je približno 100.000-krat večja od občutljivosti za okus? Človek zaznava povprečno 4000 vonjev. Nekatere osebe zaznavajo in ločijo tudi več kot 8000 vonjev. Ti ljudje so lahko odlični degustatorji za preizkušanje kakovosti živilskih izdelkov, kot so kava, čokolada, ter za sestavljanje in prepoznavanje parfumov in drugih dišav.

Posamezne hlapne spojine v celicah nosne sluznice aktivirajo receptorje za kemične dražljaje. Tako se aktivirajo različni vonji. Foto: Pixabay
Kako zaznavamo in prepoznamo vonje, npr. vonj po vrtnici?
Naši možgani si namreč z izkušnjami zapomnijo kombinacije kemičnih dražljajev, ki aktivirajo vonjalne receptorje, ter jih povežejo z objekti, iz katerih vonj izvira. Eterična olja so zmesi, ki jih sestavlja tudi več kot 100 dišečih spojin. Zanimivo, kajne?
Res je, da imajo nekateri ljudje več, spet drugi nekoliko manj vonjalnih receptorjev. Foto: Pixabay