Galeb je vrsta morske ptice, ki živi po vsem svetu. Tudi na Arktiki in Antarktiki. Večina živi na otokih in ob obalah morja, poznamo pa tudi take, ki se naselijo v notranjosti ob rekah in jezerih ali celo v puščavi.

Galebi so robustni ptiči s plavalnimi nogami, dolgimi koničastimi perutnicami, močnim, kljukastim kljunom, rep pa je navadno ravno odrezan. Foto: BoBo

Barve so v glavnem bele, sive in črne. Je ena redkih živali, ki lahko pije slano vodo. Nad očmi imajo posebne žleze, ki odvajajo odvečno sol iz telesa.

Galebi izjemno obožujejo morje in topel morski zrak. Foto: BoBo

Galebi se najraje hranijo z ribami, nekateri med njimi pa lovijo žuželke. Prav žužkojede vrste galebov se morajo pred zimo seliti. Galebi, ki lovijo ribe v morju, lahko ostanejo v svoji domovini tudi pozimi. Pogosto trgajo mrhovino, lovijo živi plen in brskajo za hrano po smeteh.

Živijo v kolonijah, ki jih lahko sestavlja nekaj parov ptic ali pa celo nekaj tisoč ptic.

Po rdeči piki na spodnji strani čeljusti mladiči prepoznajo svoje starše, saj ima vsak galeb drugačno. Tako nekako kot velja za prstne odtise pri ljudeh. Foto: BoBo

Med razmnoževanjem se galebi zbirajo v velikanske jate. Samičke znesejo 2-4 jajca, ki so precej velika in imajo trdo, grobo zrnato lupino. Jajca so rjavo zelena ali zelenkasto modra s pepelnato sivimi ali rjavkastimi pegami. Valita izmenoma samica in samec. Po treh ali štirih tednih, kar je odvisno od vremena, se izvalijo mladiči, ki so porasli s puhom.

Poznamo okoli 40 vrst galebov. Živijo po vsej Zemlji, ob vseh morjih in celinah. Nekatere vrste letajo daleč od obal na odprto morje in se vračajo k obalam.

V Evropi je najbolj razširjena vrsta rečni galeb, ki je poleg rumenonogega in črnoglavega galeba edina vrsta, ki gnezdi v Sloveniji. Stalne kolonije najdemo na Ormoškem in Ptujskem jezeru.

Na dan zlahka preletijo več kot sto kilometrov. Foto: BoBo

Rumenonogi galeb v Sloveniji redno gnezdi ob morju. Največja kolonija je v Sečoveljskih solinah. V zadnjih letih nekaj parov rumenonogih galebov gnezdi tudi v Ljubljani, Mariboru in na Ptujskem jezeru.

Tudi črnoglavi galeb se večinoma pojavlja ob morju, in sicer se vsako leto za nekaj tednov ustavijo na naši obali, ki je na poti med njihovimi gnezdišči ob Črnem morju in glavnimi prezimovališči v Tirenskem morju. V celinskem delu ga srečamo na Ptujskem jezeru, a redko.