Skozi zgodovino so se pravila igre in načini igranja spreminjali in se v 19. stoletju uveljavili kot t. i. moderno balinanje, kot ga poznamo danes.

Poznamo več vrst balinanja, kar je eden izmed razlogov, da se lahko s to panogo ukvarjajo vse generacije. Čez čas so se razvile tudi različice osnovne igre z balinčki.

Metanje obročkov, prstomet in leseni ploščki so samo nekatere igre, pri katerih se ohranjajo osnovna pravila balinanja, namesto balinčkov pa se uporabljajo drugačni rekviziti iz različnih materialov. Lahko so tudi majhne žogice. Foto: Pixabay

Balinanje se igra z osmimi kroglami in eno manjšo tarčo ali ciljno kroglo, ki se ji reče balin. Vsaka stran ali ekipa ima štiri krogle, ki so navadno v dveh različnih barvah, da se krogle ene ekipe lažje ločijo od krogel druge ekipe. Krogle so lahko označene tudi s prepoznavnimi črtami, da se lažje prepozna krogle igralcev iste ekipe.

Kroglice se nato mečejo, tista ekipa, ki vrže dlje, je seveda zmagovalna. Foto: Pixabay

Balinčkanje združi mlade in stare

Poleg odlične igre in rekreacije ima balinanje še eno zelo pomembno dimenzijo, in sicer medgeneracijsko druženje.

Ena od različic balinanja je metanje obročkov. Igra se imenuje Ujemi škrata in temelji na metanju obročkov iz vrvi, ki jo je treba pravilno vreči in tako »ujeti škrata«. Otroci s to igro razvijajo prostorsko predstavo in natančno metanje.

Družabne igre so vsekakor lahko točka povezovanja. Delujejo spodbudno na otrokov razvoj, starejšim pa krajšajo čas, jih ohranjajo miselno in fizično aktivne. Prav tako nas bogatijo in so odličen način za druženje babic, dedkov, staršev in otrok.

Tukaj pa si oglejte še posnetek iz ene od tekem, kjer so nastopali mladi igralci.

Mednarodno prvenstvo v balinanju