Capoeristi obvladajo hitre in napredne manevre, ki vsebujejo brce in obrate. Capoeiro so razvili Afričani v Braziliji, ki so to veščino kot sužnji vadili z namenom upora nad svojimi gospodarji. Da ti ne bi prepoznali njihovih naklepov, so trening borbe zakrinkali v ples. Borilno veščino je kot del kulturne dediščine zaščitil Unesco. Danes capoeiro "igrajo" vsi – odrasli in otroci, treningi pa potekajo tudi pri nas. Enega si lahko ogledaš tudi v spodnjem videoposnetku.

Capoeristi vadijo obvladovanje prostora, odgovarjanje na soigralčeve gibe, njeno bistvo pa ni v nasilnem vračanju ali blokiranju udarcev, temveč v premišljenosti umikov in protinapadov. Foto: EPA

Capoeristi se pri borbi in igranju spremljajočih inštrumentov izmenjujeo. Pojejo in ploskajo, znotraj kroga pa poteka igra dveh igralcev. Z vadbo se učijo samoobrambe, koordinacije v prostoru in pridobivajo občutek za ritem.

Ritem igre določa glavni inštrument z eno samo struno, ki se imenuje berimbau. Foto: EPA

Nekateri premeti vsebujejo akrobatske prvine in omogočajo spretno izogibanje napadu. Capoeristi se nenehno premikajo, pri tem pa uporabljajo osnovni korak ali ginga, zaradi česar je capoeira videti tudi kot ples.

Igra naj bi bila videti lepa, udarci pa morajo biti natančni, soigralca naj bi spravili iz ravnotežja. Foto: EPA