Najprej nekaj osnov, nato pa še kratek intervju z našim znanim kajakašem na divjih vodah, Petrom Kauzerjem.

Za kajak je značilno nizko sedenje in uporaba dvostranskega vesla. Sodobnemu kajaku je najbližji inuitski čoln, ki je narejen iz lesenega ali koščenega ogrodja, prek katerega je napeta šivana živalska koža. Najprej so tudi za šport in tekmovanja izdelovali podobne kajake, z ogrodjem in gumirano prevleko. Čolni so bili zložljivi; od tod prvotna oznaka F (nemško: Faltboot, zložljivi čoln). Foto: Pixabay

Kajak je tekmovalni šport, ki se ga lahko lotite profesionalno, saj je priznan za olimpijsko disciplino, lahko pa ga trenirate samo rekreativno, torej v svojem prostem času. Poznamo kajak na divjih in mirnih vodah. Dvojno ime športa (kajak, včasih pa slišimo tudi kanu) izvira iz dveh vrst čolnov, kajaka in kanuja. Čeprav se čolna razlikujeta, najbolj po načinu uporabe (sedenje in vrsta vesla), je uporabnost in vodljivost obeh podobna. Z obema se tekmuje na enakih progah.

Kaj pa kanu?

Za kanu je značilno sedenje na klopci in uporaba enojnega vesla. Tekmovalci na divjih vodah klečijo na obeh kolenih in se z zadnjico opirajo na sedež ali klopco, tako da imajo popoln nadzor nad lego čolna in telesa. Tekmovalci na mirnih vodah klečijo na enem kolenu. Predhodnik sodobnega kanuja je severnoameriški (kanadski) indijanski čoln, ki je bil tradicionalno izdelan največkrat iz lesenega ogrodja in oplate iz lubja. Lepi so leseni kanuji, ki so sestavljeni iz reber iz tršega, prožnega lesa (jesen, brest) in lahke oplate, na primer iz smrekovine. Oplata je na rebra pribita, na primer z bakrenimi zakovicami. Obliko ohranjajo še vzdolžne in povezovalne letve. Vodotesnost dosežejo s platneno prevleko, prepojeno z oljno barvo.

Kajak in kanu sta dva različna čolna, razlika je pa tudi v veslih. Na mirnih vodah, kot pove že samo ime, se tekmuje, kdo bo prej preveslal določeno razdaljo, voda je pa mirna, brez brzic. Na divjih vodah pa so brzice, različno visoki pragovi, seveda pa je prav tako pomembno, da jih tekmovalci čim hitreje prevozijo. Foto: (prvi dve): Pixabay

O tem, kako se tekmuje s kajakom na divjih vodah, smo se pogovarjali s Petrom Kauzerjem, ki je naš olimpijski kajakaš na divjih vodah. Osvojil je že mnogo medalj, leta 2011 pa je bil razglašen tudi za športnika leta.

Zakaj ravno divje vode? Kako to, da ste se odločili za tekmovanje v tej disciplini?
"Zdi se mi, da moraš imeti v življenju nekaj izzov, ki jih moraš premagati, in mirna voda me nikoli ni zanimala. vedno mi je bilo bolj zanimivo med skalami in brzicami."

Peter Kauzer. Foto: Pixabay

Kdaj ste začeli trenirati, koliko ste bili stari takrat?
"Pri šestih letih. Takrat sem se tudi včlanil v klub Brodarsko društvo Steklarna Hrastnik. Pred tem smo pa tudi imeli vedno čoln oziroma kajak s seboj na morju. To pa zato, ker je bil vrhunski kajakaš tudi moj oče. Sedaj je pa moj trener. Tako da lahko rečem, da mi je bil kajak nekako položen v zibelko."

Kako in kdaj potekajo treningi? Vse leto? Ste tudi pozimi na vodi?
"Mi kajakaši veslamo celo leto, ne glede na vremenske razmere. Tudi če je minus in je zima, gremo na vodo. Pač se malce bolje oblečemo. Ko sem postal malce boljši in dobil podporo zveze in klubov, sem kdaj pa kdaj šel tudi v času zime v bolj tople kraje. To je bil tako imenovani zimski del priprav.

Peter Kauzer prihaja iz Hrastnika. Foto: Pixabay

Na katerih rekah v Sloveniji najpogosteje trenirate?

"Največ na Savi, iz preprostega razloga, ker skozi Hrastnik teče Sava. V Tacnu pod Šmarno goro je pa npr. edina umetna proga, kjer sem tudi pogosto (za članske tekme). Sicer pa za svojo dušo najraje veslam na reki Soči."

Katera reka pa vam predstavlja še poseben izziv?

"Niti ne izziv, ampak bolj želja iz otroštva, za katero res upam, da se mi bo kdaj uresničila, je Colorado river v Zvezni državi Arizona v ZDA (v narodnem parku Grand Canyon). Vsako leto tam potekajo tekme in potem žrebajo, kateri je izbran. Če imaš srečo, lahko greš. Potem si dejansko tri tedne v kanjonu, tam kampiraš in veslaš po cele dneve. Enkrat sem že imel priložnost, da bi se odpravil tja, ampak smo imeli ravno takrat svetovno prvenstvo in zato nisem mogel v ZDA. Upam pa, da bom imel vsaj enkrat to srečo in priložnost in da se bom lahko tega udeležil."

Tukaj si lahko ogledate nekaj posnetkov z ene od tekem, na kateri so za našo državo tekmovale ženske.

Zmagovita vožnja slovenskih kajakašic

Če vas zanima še več informacij o tem športu, vam prilagamo posnetek oddaje Voda za vedno, oddaja o kajakaškem športu.