Kaj potrebujemo za drsanje?

Seveda najprej drsalke in veliko dobre volje ter drsališče polno ledu. To je na prvem mestu. Potem pa tudi rokavice, ker se opijemamo mrzle ograje in mrzlih predmetov ter primerno obleko - kombenizon ali toplejše lahkotno oblačilo, v katerem smo okretni. Zelo priporočljivo je tudi nošenje čelade in pa ščitnikov za komolce in kolena. Če pademo, pademo namreč največkrat na led, ki pa je zelo trd in takoj lahko dobimo hud udarec.

Drsalke na noge in gremo! Foto: Pixabay

Umetniško drsanje ali rekreacijsko na drsališču?

Drsamo lahko na umetnih drsališčih ali naravno zamrznjenih stoječih vodah kot so jezera, mlake in bajerji, kjer je potrebno preveriti debelino in trdoto ledu. Največkrat pa so to ledališča, ki jih umetno postavijo v središčih mest v zimskem času (najpogosteje v decembru in januarju).

Preverite reportažo iz drsališča v Tivoliju v Ljubljani

Drsanje

Kaj pa Koseški bajer v Ljubljani, ki je bil zamrznjen v začetku leta 2017?

Drsanje na Koseškem bajerju

Drsališče v Murski Soboti decembra leta 2018

Drsanje v Murski Soboti

To bo zanimivo: kako je izgledalo drsanje nekoč v Celju?

Drsanje v Celju - reportaža na sedmi stezi - Mito Trefalt (tonsko)


Pozor: bodite previdni!

Največja nevarnost drsanja na zamrznjenih stoječih vodah je, da se led vdre, drsalec pa pade v ledeno mrzlo vodo, kjer lahko umre zaradi šoka, podhladitve ali utopitve. Za drsalca, ki je padel v vodo, je skoraj nemogoče, da bo splezal nazaj na led, saj se le-ta zaradi drsalčeve teže kar naprej lomi, drsalca pa v vodo vlečejo težka zimska oblačila in drsalke.

Druga nevarnost, ki nam preti med drsanjem, pa so padci. Zato je potrebno drsalca rešiti tako, da mu nekdo, ki je še na ledu in je zraven njega, ponudi roko. Ampak to se mora zgoditi čimprej. Foto: Pixabay

Zato drsalci vedo, da nikoli ne gredo drsati na nepreverjeni teren in tudi nikoli sami.