Hitrostno dŕsanje je tekmovalna zvrst drsanja, pri kateri tekmovalci tekmujejo drug proti drugemu pri premagovanju določene razdalje na drsalkah.

Dolžina kroga je 111,12 m, postavljen pa je na navadnem hokejskem drsališču, ki je dolgo 60 m in široko 30 m. Največje hitrosti pri šprintu lahko tudi presegajo 50 km/h.

Treniranje hitrostnega drsanja se lahko prične že v zgodnejm otroštvu. Foto: Pixabay

Kakšno opremo potrebujemo?

Pri hitrostnem drsanju je večino stvari odvisno od opreme, saj mora biti narejena po meri in čimbolj oprijeta. Tekmovalna oprema je sestavljena iz več različnih in pomembnih delov.

Obleka - dres, ki pripomore k manjšemu zračnemu uporu. Na dresu je tudi klubska ali državna oznaka, brez katere je po pravilih nemogoče tekmovati. V dresu je po navadi že všit plastični ščitnik ali ščitnik iz pene, ki preprečuje poškodbo golenice. Ščitnik iz pene je tudi na kolenskem delu dresa.

Rokavice so v večini primerov usnjene, leva rokavica je pa na konicah prstov še dodatno odebeljena, ali pa so na njih plastične kapice.

Čelada za zaščito glave je obvezna. Ne manjkajo seveda drsalke, ki segajo do malo nad gležnjem in so ponavadi narejene iz usnja. Na čevelj je pritrjeno posebno rezilo, ki je ukrivljeno in zelo natančno obdelano, da je tudi pri zelo visoki hitrosti možno odpeljati strog ovinek. Foto: Pixabay

Ovratnik je namenjen zaščiti vratu. Lahko je že del poddresa.

In kaj je poddres?
Poddres je med najbolj pomembnimi deli opreme, kar se tiče varnosti, saj ima všita vlakna iz kevlarja in služi kot zaščita pred urezninami, saj so klinje drsalk ostre kot nož.

Očala so izbirna oprema, ki pomaga pri boljšem vidu, saj ščitijo oči pred vetrom (pri hitrosti nad 40 km/h se že kar močno čuti upor zraka) in seveda tudi pred drobci ledu, ki jih drsalec pred tabo z drsanjem meče v zrak. Leče očal so po navadi bele, rumene ali modre in tudi pripomorejo pri vizualnem sprejemanju okolja.

Kako vse skupaj v praksi poteka, je lepo razloženo v tem videoposnetku. Vabljeni k ogledu.

Hitrostno drsanje - kratke proge